Nieuwsbericht

Dagelijks klimaatbericht biedt perspectief om te handelen

18 januari 2017

Naast het weerbericht hoort een dagelijks bericht over het klimaat. Met daarin actualiteiten over de toestand van het klimaat, waarschuwingen en praktische informatie over aanpassingen aan klimaatveranderingen of het terugdringen van risico’s. “Het biedt een beter zicht op handelswijzen”, zegt prof. Albert Klein Tank, buitengewoon hoogleraar Klimaatdiensten in zijn inaugurele rede aan Wageningen University & Research op 19 januari.

Het dagelijkse klimaatbericht moet klimaatverandering verbinden met het dagelijks leven. “Voor veel mensen is klimaatverandering beangstigend en overweldigend, omdat het ongrijpbaar is. Mensen haken gemakkelijk af als zij geen perspectief zien,” zegt prof. Klein Tank.
In het klimaatbericht worden alle aspecten van klimaatverandering belicht. “Te denken valt aan de recente geringe ijsgroei op de Noordpool, waterpleinen in de stad, huizen zonder gasaansluiting, vliegvakanties, effecten van zonnepanelen en elektrische auto’s. De nuance die nodig is voor een complex probleem als klimaatverandering, krijgt met een klimaatbericht vaste vorm.”

De huidige vorm van klimaatinformatie is tamelijk ad hoc. Het KNMI ziet klimaatverandering bevestigd in de metingen en waarschuwt op basis daarvan, zeker bij extreem weer. “Heel waardevol,” oordeelt prof. Klein Tank. “Maar het gaat om meer dan waarschuwingen alleen. Met de inbedding van berichten over ontwikkelingen en handelingsperspectief in een serie wint zo’n klimaatbericht aan kracht.”

Klimaatdiensten

Het klimaatbericht staat symbool voor een breed pallet aan klimaatdiensten die direct nut hebben voor de maatschappij. Klimaatdiensten zijn er voor verschillende toepassingen: het beperken van klimaatverandering door vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, het aanpassen aan de verandering (zoals ruimte voor hoogwater in rivieren creëren) of het vroegtijdig waarschuwen voor extreem weerperioden met kans op overstromingen, droogtes of hittestress.
 

Bron: Wageningen University

Landen in ontwikkeling

Klimaatinformatie is niet alleen van belang voor Westerse landen als Nederland. In onder meer veel Afrikaanse landen zijn adequate klimaatdiensten nog belangrijker dan hier. De bevolking is vaak meer kwetsbaar voor klimaatverandering. Zo heeft droogte een groter effect op de oogst door het ontbreken van irrigatiemogelijkheden.
Het klimaatfonds dat als onderdeel van het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 werd opgericht, moet deze landen daarbij ondersteunen. In zijn onderzoek zal prof. Klein Tank zich daarom richten op de ontwikkeling van internationale klimaatdatabases en indicatoren voor klimaatslimme landbouw en klimaatbestendig waterbeheer.

Prof. Albert Klein Tank werkt als vakgroepsmanager op het KNMI. Zijn leerstoel wordt gefinancierd door het KNMI en is ondergebracht bij de leerstoelgroep Meteorologie en luchtkwaliteit onder leiding van prof. Bert Holtslag.

Inauguratie prof. A.M.G. Klein Tank op donderdag 19 januari in Wageningen

Inauguratie prof. Albert Klein Tank op donderdag 19 januari in Wageningen ©Fotografie Guy Ackermans
Inauguratie prof. Albert Klein Tank op donderdag 19 januari in Wageningen ©Fotografie Guy Ackermans

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Maart was recordwarm maar wel somber

    Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds 19...

    29 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten