Mensen schaatsen op het ijs in Dokkum
Foto: Steve Photography @ shutterstock

Elf steden op de tocht

21 februari 2025

Terwijl het winterse weer van de afgelopen week plaats maakt voor voorjaarsachtig weer met temperaturen oplopend tot 17 graden, werd vandaag precies 40 jaar geleden (op 21 februari 1985) de twee-na-laatste échte Elfstedentocht verreden terwijl de dooi al inviel. Omdat de kans op de ‘Tocht-der-Tochten' zo klein is geworden, wordt al jaren een Alternatieve Elfstedentocht gehouden op de Oostenrijkse Weissensee. Dat leek altijd een ‘zekerheidje’. Maar ook daar verandert het klimaat snel, en slinken de kansen, zo bleek dit jaar.

"De dooi was al begonnen"

Eerst terug naar 1985. Sinds 1963 had men uitgekeken naar deze dag. 22 jaar wachten werd beloond. Heel Nederland zag Evert van Benthem op 21 februari 1985 de race winnen en duizenden daarna de toertocht schaatsen. Onder hen mijn KNMI-collega Reindert: "Ik heb tot het laatste moment getwijfeld. Ga ik wel, ga ik niet? Ik had niet al te veel kunnen oefenen, en de dooiaanval was feitelijk al begonnen. Maar ja, wanneer krijg je weer een kans? Dus toch gegaan! Zuidwestenwind. Ja, dát was wel lekker, windje mee vanaf Stavoren, schaatsen van groepje naar groepje. 's Avonds werd het link, met plassen op het ijs. Al die mensen ... Vanaf Dokkum tegenwind, de laatste kilometers op je tandvlees, zorgen dat je niet viel. Maar ... Leeuwarden gehaald!"

Het lange wachten begon

Na 1985 volgde 1986 met opnieuw een Tocht. In 1987 bijna. Toen jaren niks. Pas in 1997 verscheen de mythische Tocht weer ten tonele, in begin januari nog wel, én met prachtig ijs. Ongelofelijk. Het kon dus nog, én zo vroeg in het jaar. Het gevoel overheerste dat we vooral vaak ‘pech’ hadden met de timing van de winterse periode. Na de roes van 1997 werd het opnieuw stil. Heel stil. Pas in 2012 leken de vooruitzichten ouderwets gunstig, maar gooide sneeuw roet in het eten. Het ijs groeide niet snel genoeg, er bleven wakken, en het feest ging niet door. De jaren erna werd er nog wel op natuurijs geschaatst. Soms een dag, soms meerdere. Ook de techniek staat niet stil en tegenwoordig kunnen we met de juiste voorbereidingen en op speciaal geprepareerde ijsbanen regelmatig 'over één nacht ijs'. Maar hoe heerlijk het rijden van rondjes op een natuurijsbaan ook is, het is geen Elfstedentocht.

Slinkende kansen door de opwarming

Voor iedere winter sinds 1920 berekenen we de gemiddelde temperatuur in De Bilt van de koudste 15-daagse periode (afbeelding 1). Meestal kon de Elfstedentocht verreden worden als die temperatuur onder de -4,2℃ kwam (de jaren met de bolletjes). We noemen dit voor het gemak 'elfstedenweer'. Wat de grafiek laat zien is dat elfstedenweer door de opwarming steeds minder vaak voorkomt. Hierover schreven we al vaker. Maar, dankzij ons grillige winterweer is de kans nog niet helemaal nul.  

Afbeelding 2 laat het relatieve verschil zien tussen de langste en gemiddelde lengte van een periode onder -4,2 graden. Dat scheelt in ons land meer dan een factor 10. Ons land ligt daarmee op de grens waar 'veel te hopen valt'. Als het hier dan een keer echt koud wordt, dan is er ook echt de mogelijkheid dat die kou langer duurt. Ga je verder naar het noorden, oosten, of de bergen in, dan wordt elfstedenweer steeds meer een zekerheidje. Bij ons is het mogelijk, maar wel echt speciaal. We mogen dus nog hopen dat een Scandinavisch hogedrukgebied zich voor meerdere weken op een gunstige plek nestelt, zodat kou op transport gezet kan worden richting Friesland. Een beetje sneeuw mag, zeker als het ijs al wat dikker is. Maar verder graag oostenwind en een heldere hemel.

Lijngrafiek van de koudste 15-daags gemiddelde temperatuur in De Bilt en op de Weissensee voor iedere winter sinds 1920.
Afbeelding 1: Jaarlijks minimum in 15-daags gemiddelde temperatuur, voor De Bilt en de Weissensee. Elfstedentochtwinters zijn gemarkeerd met cirkels. Zwarte lijnen geven 30-jaars lopende gemiddelden. In het verleden kon een Elfstedentocht meestal verreden worden als de 15-daagse temperatuur in de Bilt onder de –4.2 °C kwam (horizontale lijn).
Kaart van Europa met in kleur het relatieve verschil  tussen de langste en gemiddelde lengte van een periode onder -4,2 graden
Afbeelding 2. Het relatieve verschil tussen de langste en gemiddelde lengte van een periode onder -4,2 graden. Een waarde van 10 betekent dat de langste periode 11 keer zo lang is als de gemiddelde periode. ©KNMI
Lijngrafiek van de temperatuur en de ijsdikte in de winter van 1985 in het klimaat van toen en van nu zoals berekend met het KNMI ijsgroeimodel
Afbeelding 4. Modelsimulatie van de winter van 1985 met het KNMI-ijsgroeimodel*. Duidelijk te zien is dat er twee koude perioden waren. De 11-stedentocht (verticale doorgetrokken lijn) vond uiteindelijk plaats op 21 februari, de dag dat de dooi inzette. Op 20 januari (vertikale gestreepte lijn) werd de tocht afgelast vanwege invallende dooi. De mogelijke ijsgroei bij 1.5 graden hogere temperaturen is ook getoond.

Opwarmende brongebieden bemoeilijken de zaak verder

Omdat de koudste gebieden het snelste opwarmen, moet de oostenwind nu wel (nog) langer aanhouden dan vroeger voor de echt koude lucht hier arriveert. Collega Thom schreef kortgeleden nog: "Het is februari en windkracht 5 uit het noordoosten, maar toch is het buiten +5 ℃!" Daarnaast zal het vaker voorkomen dat de winter een milde voorgeschiedenis heeft, waardoor de watertemperatuur hoger is als de kou invalt. Hierdoor duurt het langer voordat het eerste ijs gevormd wordt. De Elfstedentocht komt dus van minstens twee kanten steeds verder in de knel. Een simpele illustratie: als de winter van 1985 was opgetreden in het huidige ruim 1,5 graad warmere winterklimaat, dan laten berekeningen zien dat het ijs enkele centimeters minder dik was geweest (afbeelding 3). De Tocht had zeer waarschijnlijk niet door kunnen gaan.

Alternatieve Elfstedentocht

Omdat wachten en hopen vaak lang duurt en Nederlanders nuchter zijn ingesteld, werd al in 1974 - na 11 jaar wachten dus - bedacht dat als het ijs niet naar Friesland komt, je de tocht ook naar het ijs kunt verplaatsen. Zo ontstond het idee voor een Alternatieve Elfstedentocht.  Na wat omzwervingen wordt de Alternatieve Elfstedentocht sinds 1989 jaarlijks op de Oostenrijkse Weissensee verreden (op ruim 900 m hoogte). 

Klimaatverandering kent geen grenzen

Jaarlijks. Dat wil zeggen, tot 2025. De tocht van dit jaar werd enkele weken geleden afgelast vanwege regen en invallende dooi. Zelfs de Weissensee biedt dus geen ultieme garantie. Ook op de Weissensee neemt de kans op elfstedenweer af (afbeelding 1). Klimaatverandering kent geen grenzen!

KNMI-klimaatbericht door Hylke de Vries

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Zware aardbeving in Myanmar

    In Myanmar is om 7:20 uur Nederlandse tijd (12:50 uur lokale tijd) een zware aardbeving opgetrede...

    28 maart 2025 - Nieuwsbericht
  2. Aardmagnetisme: wie wat bewaart, heeft wat!

    Uitbarstingen op de zon kunnen grote effecten hebben op onze vitale infrastructuur. Om deze reden...

    27 maart 2025 - Nieuwsbericht
  3. Hoe dragen vliegtuigstrepen bij aan de opwarming van de aarde?

    Vliegtuigen stoten CO2 uit en dragen daarmee bij aan de opwarming van het klimaat. Een minder bek...

    26 maart 2025 - Klimaatbericht
  4. Verbeterde windmetingen op Schiphol

    Een nieuw instrument op Schiphol moet de wind veel nauwkeuriger en ruimtelijker gaan meten. Daarm...

    24 maart 2025 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten