Nieuwsbericht

Extreem veel bliksemontladingen tijdens onweer 2 juni

03 juni 2008

Tijdens de onweersbuien die op 2 en 3 juni over ons land trokken, hebben extreem veel bliksemontladingen plaatsgevonden. Tot middernacht zijn er in de Benelux ruim 49.000 ontladingen geregistreerd.

Met name in het zuiden en midden van het land zijn er veel bliksemontladingen geweest. Maar het gecombineerde Belgisch-Nederlands bliksemmeetnet heeft geen recordaantal bliksemontladingen en -inslagen gemeten. Zo zijn er tijdens het onweer van 17 juli 2004 zo’n 80.000 ontladingen geteld.

Het SAFIR/FLITS-bliksemdetectiesysteem van het KNMI, de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Marine en het Koninklijk Meteorologisch Instituut in Ukkel heeft vier meetmasten in Nederland en drie in België staan. Dit systeem, dat sinds 1995 operationeel is, bepaalt niet alleen tijdstip en locatie van de ontladingen maar ook de stroomsterkte. De antennes zijn uitgerust met apparatuur die de elektromagnetische straling registreert die vrijkomt bij bliksemontladingen. Deze gegevens komen binnen in computers in de Bilt en Ukkel waar een overzicht wordt gemaakt van de geografische spreiding van de onweersactiviteit.

Twee dagen met zware regen
De onweersbuien zijn gepaard gegaan met veel neerslag. Lokaal hebben wolkbreuken tot wateroverlast gezorgd. Vooral in het zuiden van het land is begin juni op veel plaatsen meer dan vijftig millimeter neerslag gevallen. Op het KNMI-neerslagstation in Arcen is het meeste getapt: 61 millimeter. Zo is in het Zeeuwse Westdorpe achttien millimeter afgetapt in tien minuten tijd. Inmiddels heeft ook het door droogte getroffen noordoosten van ons land de nodige regen gekregen: Nieuw Buinen meldde op 3 juni een etmaalsom van 58 mm, Herwen op 4 juni 35 mm. 
 

Thunderstorm season begins with a bang (Eumetsat)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten