Nieuwsbericht

Het gaat langzaam beter met de ozonlaag

15 september 2016

De ozonlaag vertoont tekenen van herstel maar wordt nog altijd negatief beïnvloed door de grote ozonafbraak boven de Zuidpool. Ieder voorjaar vormt zich daar een tijdelijk ozongat met een groot tekort aan ozon. Door het hardnekkige karakter van ozonafbrekende stoffen zal het volledige herstel van de ozonlaag nog enige tientallen jaren op zich laten wachten.

Het KNMI is verantwoordelijk voor het ozonmeetinstrument OMI

Dat stelt het Internationaal Ozon Comité (IO3C) in de slotverklaring van vierjaarlijkse Ozon Symposium afgelopen week in Edinburgh. Meer dan driehonderd wetenschappers bespraken daar de laatste onderzoeksresultaten en de actuele toestand van de ozonlaag. Het KNMI, verantwoordelijk voor ozonmeetinstrument OMI, presenteerde daar een nieuwe methode om het begin van herstel van het ozongat in de Zuidpool te analyseren.

16 september is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag ter Bescherming van de Ozonlaag. De datum is de verjaardag van het Montreal Protocol uit 1987 dat in het leven is geroepen voor beperking van het gebruik van ozonafbrekende stoffen. Het Montreal Protocol is succesvol en heeft daadwerkelijk geleid tot het terugdringen van de wereldwijde productie en uitstoot van ozonafbrekende stoffen. Waarnemingen laten onder meer zien dat de totale hoeveelheid chloor afkomstig van deze stoffen aan het afnemen is. De meeste van deze stoffen zijn ook sterke broeikasgassen. De bijdrage van ozonafbrekende stoffen aan de opwarming van de aarde zou zonder het Montreal Protocol veel groter zijn geweest.  

16 september is Wereldozondag

Dit jaar is het thema om de aandacht te vestigen op de keuze van de vervangers van de ozonafbrekende stoffen, soms blijken ook deze toch nog sterke broeikasgassen. Verder doet het IO3C een oproep aan alle nationale en internationale instanties om ozon en de ozonafbrekende stoffen goed te blijven meten, om zo het verwachte herstel en de invloed van klimaatverandering daarop te kunnen blijven meten.

Het KNMI, verantwoordelijk voor ozonmeetinstrument OMI, presenteerde op het Ozon Symposium in Edinburgh een nieuwe methode om het begin van herstel van het ozongat boven de Zuidpool te analyseren ©KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten