Klimaatbericht

Hoeveelheid broeikasgassen bereikt nieuwe records

06 november 2017

De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer heeft in 2016 in een recordsnelheid de hoogste waarde in tenminste 800.000 jaar bereikt. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in zijn Greenhouse Gas Bulletin dat op 30 oktober is verschenen.

De snelle stijging, van 400,0 ppm (deeltjes CO2 per miljoen luchtdeeltjes) in 2015 naar 403,3 ppm in 2016, komt door een combinatie van een sterke El Niño en de door mensen veroorzaakte uitstoot. CO2-concentraties zijn nu 45% hoger dan in de pre-industriële tijd (voor 1750).   

Een vergelijkbare CO2-concentratie kwam drie tot vijf miljoen jaar geleden ook voor. De temperatuur was toen 2-3 °C en de zeespiegel 10-20 meter hoger dan nu.  De veranderingen vonden toen echter veel geleidelijker plaats. De snelheid waarmee de CO2-concentratie de laatste 70 jaar is toegenomen is ongeëvenaard en bijna 100 keer hoger dan aan het einde van de laatste ijstijd (figuur 1).  

Methaan

Ook de concentratie van methaan, het tweede belangrijkste broeikasgas dat door de mens wordt uitgestoten, is gestegen. de uitstoot van methaan komt voor ongeveer 40 procent van natuurlijke bronnen en voor 60 procent door menselijk handelen. De concentratie methaan in de atmosfeer bereikte afgelopen jaar een nieuw record van 1853 deeltjes per miljard luchtdeeltjes (ppb) en is nu  2,5 keer zo hoog als voor het industriële tijdperk.

Distikstofmonoxide

De concentratie distikstofmonoxide (N2O) is gestegen tot 328,9 ppb, 22 procent hoger dan voor het industriële tijdperk. N2O speelt een belangrijke rol in de aantasting van de ozonlaag die ons beschermt tegen schadelijke UV straling. Ongeveer 40 procent van de uitstoot van dit broeikasgas wordt veroorzaakt door de mens.

De bevindingen van dit nieuwste rapport van de WMO worden meegenomen in de klimaatonderhandelingen van de Verenigde Naties van 7 tot en met 17 november in Bonn. Ook het KNMI zal hierbij aanwezig zijn.

KNMI-klimaatbericht door Carine Homan

Figuur 1: Stijging van de atmosferische CO2 concentratie sinds het einde van de laatste ijstijd (links) en recent (rechts). De  grijze lijn in de linker figuur heeft een dikte van 70 jaar, evenveel als de gehele rechter figuur. (Bron: WMO)
Figuur 1: Stijging van de atmosferische CO2 concentratie sinds het einde van de laatste ijstijd (links) en recent (rechts). De grijze lijn in de linker figuur heeft een dikte van 70 jaar, evenveel als de gehele rechter figuur. (Bron: WMO)
Figuur 2: Toename van de broeikasgassen CO2, CH4 en N2O. (Bron: WMO)
Figuur 2: Toename van de broeikasgassen CO2, CH4 en N2O. (Bron: WMO)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Maart was recordwarm maar wel somber

    Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds 19...

    29 maart 2024 - Nieuwsbericht
  2. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten