Nieuwsbericht

Internationale MACC Conferentie

27 mei 2011

Verwachtingen van luchtvervuiling en zomersmog, het neerslaan van Saharazand in Europa, variaties in de grootte van het ozongat en de gevolgen daarvan voor straling op aarde, of de invloed van bosbranden en vulkaanuitbarstingen op de samenstelling van de lucht.

Dit alles en meer kwam aan bod tijdens een internationale wetenschappelijke conferentie die het KNMI organiseerde van 23 tot 27 mei jl. in Driebergen. Daarnaast was er veel aandacht voor de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Grimsvötn, die tijdens de conferentie actief was.

In de afgelopen jaren is een mondiaal systeem opgezet voor het in kaart brengen van de samenstelling van de atmosfeer, bestaande uit broeikasgassen zoals CO2 en methaan, reactieve gassen zoals ozon, en fijn stof. Daarnaast wordt het systeem gebruikt voor het maken van dagelijkse korte-termijn verwachtingen van de luchtkwaliteit. Dit is gedaan in samenwerking met een groot aantal Europese landen in het kader van het MACC project (“Monitoring Atmospheric Composition & Climate”), onder leiding van het Europese centrum voor de weersverwachting (ECMWF). Tijdens de conferentie met titel “Monitoring and Forecasting Atmospheric Composition” zijn de laatste resultaten van het project en gerelateerde activiteiten gepresenteerd.

Vlak voor de conferentie kwam de IJslandse vulkaan Grimsvötn tot uitbarsting. Op basis van het MACC systeem, en op basis van metingen van zwaveldioxide door het OMI satellietinstument zijn de afgelopen week reconstructies en verwachtingen gemaakt van het transport van de rook- en aspluim.

De nieuwe verwachtingen maken gebruik van verbeterde waarnemingen van satellieten en grondstations. Het mengen van modelsimulaties met actuele metingen wordt ‘assimilatie’ genoemd en wordt al lange tijd gebruikt om de huidige toestand van het weer te bepalen. Op basis hiervan kan dan een betrouwbare weersverwachting gemaakt worden. Deze techniek wordt sinds kort ook toegepast voor het maken van verwachtingen van de samenstelling van de atmosfeer. Met dit nieuwe systeem wordt de ontwikkeling van het Antarctisch ozongat in detail gevolgd, net als het transport van luchtvervuiling tussen de verschillende continenten. Maar ook de rook van bosbranden, vulkaanas, zandstormen vanuit woestijnen en de lokale luchtvervuiling in Europa door stikstofdioxide (NO2), ozon en fijn stof worden geanalyseerd.

Dit nieuwe, wereldwijd dekkende systeem voor de analyse en verwachting van de samenstelling van de atmosfeer is gebaseerd op het meteorologische model van het ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) en is gekoppeld aan meerdere regionale modellen voor de verwachting van de luchtkwaliteit boven Europa. Dagelijkse mondiale analyses en de meest recente verwachtingen met dit nieuwe systeem zijn te vinden op de MACC internetpagina.

De nadruk binnen het project ligt op de ontwikkeling van producten en diensten voor specifieke gebruikers, zoals milieu- en gezondheidsinstanties, en beleidsmakers. Deze zijn dan ook aanwezig tijdens de conferentie, om van ideeën te wisselen met de wetenschappers die betrokken zijn bij het opzetten van het systeem. Een centrale sessie is gewijd aan de interactie met gebruikers van de MACC analyses en verwachtingen.

De MACC conferentie vond plaats van 23 tot 27 mei, in Antropia bij station Driebergen-Zeist.

Conferentie webpagina:
http://www.knmi.nl/research/climate_chemistry/MACC_assembly_2011/

MACC Grimsvötn zwaveldioxidepluim (Bron: ECMWF/MACC)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Antarctisch warmterecord verbrijzeld door atmosferische rivier

    Op 18 maart 2022 gebeurde er in het Antarctische binnenland iets bijzonders. Normaal is het er ze...

    17 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. Door satelliet EarthCARE meer begrip van klimaatverandering

    Eind mei wordt satelliet EarthCARE gelanceerd. EarthCARE is uitgerust met geavanceerde instrument...

    15 mei 2024 - Nieuwsbericht
  3. Meer zon in de lente

    Het KNMI houdt bij hoeveel zonnestraling het aardoppervlak bereikt, en ook hoe lang de zon schijn...

    14 mei 2024 - Klimaatbericht
  4. Noorderlicht komt zeldzaam zuidelijk boven Nederland door zonnestorm

    Vrijdag 10 mei bevond het noorderlicht zich boven Nederland. Dat het noorderlicht zo zuidelijk ko...

    13 mei 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten