Nieuwsbericht

Januari was koud met veel zon maar ook dichte mist

01 februari 2017

De eerste maand van 2017 was de koudste januari sinds 2010. Op een aantal plaatsen lag sneeuw. In een strook van Zeeuws-Vlaanderen naar Overijssel viel 5 tot 12 cm sneeuw. Opmerkelijk waren de verschillen tussen het zuiden en noorden: in Maastricht was de maand gemiddeld ruim twee graden kouder dan in Den Helder.

Door de ligging in onze omgeving van een hardnekkig hogedrukgebied kreeg het noorden te maken met aanvoer van zachtere lucht vanaf de Noordzee terwijl  in het zuiden van het land een oostenwind zorgde voor aanvoer van kou. Die weersituatie hield dagen achtereen stand met een aantal zonovergoten dagen maar soms ook hardnekkige mist. 

In de tweede helft van de maand kwam het op de meeste dagen in de nacht en ochtend op grote schaal tot lichte of matige vorst. De laagste temperatuur meldde weerstation Twenthe op 23 januari met -10,8 graden. De hoogste temperatuur was 11,3 graden op 28 januari in Woensdrecht. Op enkele dagen bleef het plaatselijk de hele dag vriezen. De Bilt telde twee ijsdagen tegen drie normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010).

De zon scheen vaker dan normaal in deze maand. Januari telde landelijk gemiddeld 87 zonuren tegen 69 zonuren als langjarig gemiddelde. Eindhoven was de zonnigste plaats met 103 zonuren. 

Sneeuw, ijzel en opvriezing zorgden op verschillende dagen voor gladheid. Vooral op 1, 6, 12 en 13 januari was de overlast voor het verkeer groot. Stormachtig weer leidde op een aantal dagen tot hoge waterstanden langs de kust. Gemiddeld over het land viel 57 mm tegen 73 mm normaal. Op somige plaatsen viel niet meer dan 30 mm. Het natst was het in Zeeland met plaatselijk 100 mm neerslag.

Januari 2017 was een vrij koude maand met vaak rustig winterweer ©Marian van Keulen

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten