Nieuwsbericht

Juli 2016: wisselvallig met lokale verschillen

03 augustus 2016

Gemiddeld was juli 2016 een vrij warme en droge maand maar lokaal waren er grote verschillen in Nederland. Terwijl er op plaatsen in het zuiden en oosten van Nederland stevige regenbuien voorkwamen, was het aan de kust en het noorden van het land vrij droog.

Ondanks dat juli met landelijk gemiddelde van ongeveer 52 millimeter een vrij droge maand kan worden genoemd, heeft het bijna elke dag afgelopen maand wel eens ergens in Nederland geregend. De regen kwam vooral in de vorm van kortdurende buien die erg plaatselijk waren. Soms hevig met lokaal wateroverlast; soms bleef het beperkt tot lichte regen.
Zo waren er rond 12 juli lokaal stevige buien met circa 40 millimeter aan regen. Op 22 juli zorgden in de ochtend zware buien in het westen van Noord-Brabant voor wateroverlast en later op de dag in het oosten van het land. Plaatselijk viel er 40 tot 60 millimeter regen. Code oranje was korte tijd van kracht op woensdag 20 juli voor de verraderlijke onweersbuien in de provincie Gelderland. Bij de Nijmeegse Vierdaagse raakten vijf mensen gewond door plotselinge windstoten.

Er waren veel lokale buien in juli. Foto Jannes Wiersema

Wat temperatuur betreft was juli een wisselvallige maand. In de eerste helft lagen de temperaturen beneden het langjarig gemiddelde. Alleen rond 10 juli was het korte tijd warm. De tweede helft van de maand werd het zomers warm, met één landelijk tropische dag (30,0 graden of warmer). Op deze dag - 20 juli - werd het in De Bilt 32,9 graden. Het KNMI-meetstation in Eindhoven heeft die dag de hoogste temperatuur van afgelopen maand gemeten: 35,2 graden. In het zuiden van Nederland zijn in juli plaatselijk drie dagen met tropische temperaturen voorgekomen. Ook in de nacht bleef het met minimaal 15 tot 20 graden warm. Tussen 19 en 22 juli was het hitteplan actief en gold voor een aantal provincies waarschuwingsscode geel voor aanhoudende hitte. Het etmaalgemiddelde van de temperatuur in De Bilt was 18,4 graden tegen 17,9 graden normaal (gemiddeld over 1981-2010).

Hoewel het in het oosten warmer was, is het daar minder zonnig geweest dan het westen van Nederland. Met ongeveer 255 zonuren was het aan de Nederlandse kust het zonnigst, met De Kooy bij Den Helder als plek met de meeste zonuren: circa 255 uur. Het meest bewolkt was het in het midden en oosten van het land met Deelen bij Arnhem als somberste plek met 191 uur zon. Met een totaalgemiddelde over Nederland van 223 zonuren week juli 2016 qua zonnigheid niet veel af van wat normaal is voor een julimaand, namelijk 211 zonuren.

De eerste twee zomermaanden waren warmer dan normaal. Vooral juni was warm: de gemiddelde temperatuur bedroeg in De Bilt 16,8 graden tegen 15,6 graden normaal. Zowel juni als juli leverden talrijke soms zware buien op, vooral juni. Dat leidde grote neerslagverschillen van plaats tot plaats. Het kwam zeker in juni op verschillende plaatsen vaak tot onweer met name in het zuiden en oosten van het land waar ook de meeste regen viel. Maastricht telde in juni 14 onweersdagen tegen 5 normaal.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten