FOTO COPERNICUS CLIMATE CHANGE SERVICE
FOTO COPERNICUS CLIMATE CHANGE SERVICE

Klimaatdata voor iedereen

02 februari 2021

Er is een overvloed aan data over het klimaat beschikbaar. Van data over het klimaat in het verleden tot voorspellingen met tientallen modellen van hoe het klimaat in de toekomst zou kunnen zijn. Deze data worden vaak met overheidsgeld geproduceerd en zijn daarom ook voor iedereen toegankelijk, maar eigenlijk weten alleen wetenschappers hoe ze met deze data kunnen werken. Om klimaatdata meer toegankelijk te maken is recent een Engelstalig leerportaal opgezet met lessen voor beginners en gevorderden.

Klimaatleerportaal

Het klimaatleerportaal is opgezet in opdracht van het Europese aardobservatieprogramma Copernicus. Om gebruik te kunnen maken van het klimaatleerportaal is registratie met een emailadres nodig. Dit geeft toegang tot circa 20 uur aan lesmateriaal dat wordt aangeboden in losse lessen of via een zogenoemd leerpad, waarbij de lessen in logische volgorde worden aangeboden op verschillende niveaus (figuur 1). Er zijn bijvoorbeeld achtergrondlessen over het klimaat, over klimaatmodellen en over klimaatwaarnemingen, maar ook over toepassingen van klimaatdata in verschillende sectoren. Zo zijn er lessen te vinden over welke data bruikbaar zijn voor welk type vragen en hoe deze data te downloaden en te gebruiken zijn.

Climate Data Store

De bijbehorende klimaatdata zijn beschikbaar via de Climate Data Store. De Climate Data Store geeft na registratie vrije toegang tot Europese en wereldwijde klimaatdata uit heden, verleden en toekomst. Bijvoorbeeld tot de sneeuwverwachting voor het komende seizoen of het risico op bosbranden rond 2050. Ook kunnen mensen met enige programmeerervaring gemakkelijk interactieve figuren maken met de online toolbox (figuur 2). Over het gebruik van de Climate Data Store en de toolbox zijn meerdere lessen te vinden op het leerportaal.

Nederlandse data

Vergelijkbare data specifiek voor Nederland zijn te vinden op het KNMI Dataplatform (KDP), op de KNMI-website onder klimatologie, en in het dataregister van de overheid. Het KNMI Dataplatform is sinds augustus 2020 actief en heeft inmiddels meer dan 600 geregistreerde gebruikers. Elke maand wordt er meer dan 26 terabyte aan data gedownload. Beschikbare data zijn bijvoorbeeld de huidige weerwaarnemingen, satelliet- en klimaatdata en data over aardbevingen. Dit maakt het KNMI Dataplatform interessant voor onder andere wetenschappers, weeramateurs, applicatie ontwikkelaars en bedrijven.

 

KNMI-klimaatbericht door Emma Daniels

Voorbeeld van een pagina uit het Klimaatleerportaal.
Figuur 1. Voorbeeld van een pagina uit het Klimaatleerportaal. Bron: Copernicus Climate Change Service.
Voorbeeld van een pagina uit de Climate Data Store.
Figuur 2. Voorbeeld van een pagina uit de Climate Data Store Toolbox. Bron: Copernicus Climate Change Service.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Orkaan Beryl in het Caribisch gebied

    In het Caribisch gebied is op dit moment orkaan Beryl actief. Orkaan Beryl is uitgegroeid tot een...

    01 juli 2024 - Nieuwsbericht
  2. Hoe vaak regent het op Keti Koti?

    Op 1 juli wordt met Keti Koti, ook wel Emancipatiedag genoemd, in Suriname en Nederland de afscha...

    01 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Koele juni met warme laatste week

    Met een gemiddelde temperatuur van 15,7 °C tegen normaal 16,2 °C was juni vrij koel. Lang leek de...

    28 juni 2024 - Nieuwsbericht
  4. Het hele jaar zomer?

    De temperaturen door het jaar heen zijn niet meer wat ze geweest zijn. Vaak voelt het in septembe...

    26 juni 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten