Nieuwsbericht

Lancering van Aeolus satelliet naar testfase

20 september 2016

Eind volgend jaar wordt de Europese satelliet Aeolus gelanceerd, waarmee voor het eerst wereldwijd windprofielmetingen kunnen worden gedaan vanuit de ruimte. De kwaliteit van de metingen is vergelijkbaar met die van een radiosonde (ballonoplating). De voorbereidingen zijn in volle gang en onlangs zijn alle losse bestanddelen van de satelliet aan elkaar geklonken tot één geheel. Die mijlpaal luidt een nieuwe testfase in die moet uitwijzen dat de satelliet, als geheel, goed functioneert en opgewassen is tegen de grote krachten die vrijkomen bij een lancering.

Het KNMI heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Aeolus en zal na lancering nauw betrokken zijn bij de verwerking van de satellietgegevens tot windproducten. Meteorologische instituten wereldwijd zullen deze producten gebruiken om hun modellen bij te sturen en daarmee hun weersverwachtingen te verbeteren.

De satelliet van de Europese Ruimtevaart Organisatie (ESA) kan laten zien hoe wereldwijd windsnelheid en windrichting veranderen met de hoogte. Daarmee vult Aeolus een belangrijk gat in het huidige meteorologische meetnetwerk. De verwachtingen zijn hoog gespannen: Aeolus belooft een grote bijdrage te leveren aan de verbetering van weersverwachtingen.

 

De satelliet Aeolus kan laten zien hoe wereldwijd windsnelheid en windrichting veranderen met de hoogte. Gegevens die van groot belang zijn voor de weersverwachting ©ESA/ATG medialab

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten