Nieuwsbericht

Meer regen meten in steden

05 januari 2017

Veel bebouwing, veel asfalt en weinig groen zorgen ervoor dat extreme regen in de stad voor meer wateroverlast zorgt dan in buitengebieden. Het regenwater kan niet snel genoeg wegstromen naar de bodem zodat het op straat blijft staan en rioleringen vollopen. Om deze weerimpact in kaart te brengen zijn kleinschalige regenmetingen in de steden nodig.

De regenmeters van het KNMI staan allemaal in buitengebieden om aan de internationale eisen te voldoen. De metingen mogen namelijk niet beïnvloed worden door de omgeving. Met de neerslagradar kunnen wel regenhoeveelheden boven een stad ook in kaart worden gebracht maar deze zijn grofmazig. Voor een nauwkeurige analyse zijn metingen vanaf de grond ook belangrijk.

Mensen met een eigen weerstation thuis kunnen een goede aanvulling zijn op onze officiële regenmetingen om de regenval in steden preciezer te analyseren. Via het crowdsourcingproject WOW-NL van het KNMI, maar ook via andere platforms op internet, kunnen deze particuliere metingen gebruikt worden voor stadsklimaatonderzoek.
Uit een vergelijking tussen een aantal particuliere weerstations en een officiële KNMI-regenmeter blijkt dat in een gecontroleerde testomgeving de kwaliteit van de metingen redelijk goed is. Maar op de online platformen blijken de data echter van lagere kwaliteit. Dat kan komen door fouten in de opstelling (beschutte regenmeters), onregelmatige meetintervallen, tijdfouten of mindere stabiliteit van het netwerk, waardoor gegevens verloren gaan.

Wanneer de data-transfer naar de platformen stabieler is en metingen minder gestoord worden door omgevingsfactoren kunnen deze regenmetingen een toevoeging zijn op het KNMI-meetnet. Hiermee komt er meer inzicht in hoeveelheid en variatie neerslag op kleine schaal in steden.

© Tineke Dijkstra
Regenmeters vergelijken. De blauwe lijn is de KNMI-neerslagradar, de gele een officiële KNMI-regenmeter (zie inzetfoto), lijnen N1-N3 drie verschillende thuisweerstations en lijnen W2 en W3 diezelfde neerslagdata maar dan via een online platform.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten