Nieuwsbericht

Meetnet voor KNMI en Koninklijke Luchtmacht

19 april 2005

Bij de Luchtmacht Meteorologische Groep (LMG) van de Koninklijk Luchtmacht (KLu) in Woensdrecht is in april 2005 een nieuw volledig geautomatiseerd meteorologisch meetnet in gebruik genomen. Door aansluiting van net op het reeds bestaande automatisch meetnet van het KNMI kan het weer in ons land nu nog beter worden gevolgd dan ooit tevoren. Deze koppeling is uniek in de wereld. In de meeste landen bestaan aparte meteorologische meetnetten voor militairen en burgers. De waarnemingen, die on-line binnenkomen bij het KNMI en de Koninklijke Luchtmacht, zijn van groot belang voor de veiligheid van onder meer de luchtvaart en voor het maken van weersverwachtingen.

Het KNMI beschikt sinds twee jaar over een volledig geautomatiseerd meetnet van zo’n dertig waarneemstations. In navolging daarvan heeft de Koninklijke Luchtmacht het KNMI gevraagd ook het militaire meetnet te automatiseren. Daarmee beschikt Nederland, als eerste in Europa, over een volledig geautomatiseerd synoptisch (synchroon en optisch) meteorologisch meetnet. Met de realisatie van het vernieuwde meetnet is de computerinfrastructuur van de LMG geheel vernieuwd. Op in totaal negen locaties zijn systemen met dispalys geplaatst voor het inwinnen, opslaan en de verspreiding van weergegevens. Bij de Luchtmacht Meteorologische Groep in Woensdrecht zijn centraal faciliteiten gerealiseerd voor opleidingen en trainingen. Daarnaast verzorgt de LMG de weersverwachtingen voor de internationaal opererende krijgsmachtdelen in out-of-area operaties. Het KNMI heeft gezorgd door training van het luchtmachtpersoneel dat met de gegevens gaat werken. In Nieuw Milligen zijn voor de militaire luchtverkeersleiders speciale displays geplaatst die het mogelijk maken om op elk gewenst moment van ieder vliegveld de meteorologische omstandigheden te volgen.

De automatische weerstations registreren gegevens van onder meer temperatuur, luchtdruk, luchtvochtigheid en windrichting en –snelheid. Daarnaast worden bewolking en zicht waargenomen. Op verschillende meetpunten wordt ook de zonnestraling gemeten en daarnaast beschikken de Koninklijke Luchtmacht en het KNMI over een volledig geautomatiseerd systeem voor het registreren van onweersactivitiet en blikseminslagen.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Antarctisch warmterecord verbrijzeld door atmosferische rivier

    Op 18 maart 2022 gebeurde er in het Antarctische binnenland iets bijzonders. Normaal is het er ze...

    17 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. Door satelliet EarthCARE meer begrip van klimaatverandering

    Eind mei wordt satelliet EarthCARE gelanceerd. EarthCARE is uitgerust met geavanceerde instrument...

    15 mei 2024 - Nieuwsbericht
  3. Meer zon in de lente

    Het KNMI houdt bij hoeveel zonnestraling het aardoppervlak bereikt, en ook hoe lang de zon schijn...

    14 mei 2024 - Klimaatbericht
  4. Noorderlicht komt zeldzaam zuidelijk boven Nederland door zonnestorm

    Vrijdag 10 mei bevond het noorderlicht zich boven Nederland. Dat het noorderlicht zo zuidelijk ko...

    13 mei 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten