Klimaatbericht

Minder orkanen in de VS

16 augustus 2017

Met spanning houdt het Amerikaanse National Hurricane Center het Noord-Atlantische orkaanseizoen van 2017 in de gaten. Dit seizoen loopt van juni tot en met november en bereikt zijn hoogtepunt tussen half augustus en half oktober. De verwachting is dat het Noord-Atlantische orkaanseizoen in 2017 bovengemiddeld actief zal zijn. Het zijn met name de zware orkanen waar de aandacht naar uitgaat, omdat deze onevenredig veel schade veroorzaken. De laatste zware orkaan in de VS aan land dateert echter alweer van 12 jaar geleden: ‘Wilma’ trok op 24 oktober 2005 over Zuid-Florida.

Tropische orkanen worden op basis van hun windsnelheid  ingedeeld in een categorie van 1 (zwak) tot 5 (extreem zwaar). Een zware orkaan – categorie 3 of meer – heeft een 1-minuut gemiddelde windsnelheid van meer dan 178 km/uur. De VS worden gemiddeld ongeveer eens in de 2 jaar getroffen door een orkaan met een sterkte van 3 of meer. Er zitten echter grote schommelingen in de reeks, die teruggaat tot 1900. Soms komen er meerdere zware orkanen per jaar aan land, zoals in 2005, toen het er maar liefst 4 waren. Maar het kan ook jarenlang relatief rustig zijn.

Het is dus bijna 12 jaar geleden dat een zware orkaan in de VS aan land kwam. De vorige langste periode, die optrad aan het begin van de 20e eeuw, bedroeg slechts iets meer dan 6 jaar. Volgens experts is de recente relatieve rust een toevallige samenloop van omstandigheden, en geen reden om rustig achterover te gaan leunen. Het is onvermijdelijk dat de VS in de toekomst weer door zware orkanen getroffen gaan worden. En er zijn sinds 2005 in de VS nog steeds regelmatig minder zware orkanen aan land gekomen die voor veel schade en overlast gezorgd hebben.

Het IPCC wijst erop dat de invloed van klimaatverandering op het aantal en de intensiteit van tropische cyclonen nog altijd onzeker is, zeker voor de korte termijn (1e helft 21e eeuw). Op de langere termijn – eind 21e eeuw - zou het aantal tropische cyclonen af kunnen nemen en tegelijkertijd de maximale windsnelheid toe kunnen nemen, maar ook hier is het IPCC erg terughoudend. Er zijn diverse processen die bijdragen aan het ontstaan van tropische cyclonen maar ook processen die ze doen verdwijnen: vocht en verdamping, hoe windsnelheid en windrichting veranderen met de hoogte, en hoge luchtdruk en droogte op een paar kilometer hoogte.


KNMI-klimaatbericht door Jos de Laat

Dagen tussen opeenvolgende orkanen van categorie 3 of meer aan land in de VS, sinds 1900.
Dagen tussen opeenvolgende orkanen van categorie 3 of meer aan land in de VS, sinds 1900.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten