Nieuwsbericht

Nieuwe datacentrum ECMWF in Bologna

23 juni 2017

Het nieuwe data- en rekencentrum van het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn, ECMWF, komt in de Italiaanse stad Bologna. Dat heeft de raad van deelnemende landen, waaronder Nederland, besloten.

De bouw van het nieuwe datacentrum, met een van de krachtigste computers ter wereld, maakt de ontwikkeling mogelijk van nog betere computermodellen met nog hogere resoluties. Hiermee wordt het gedrag van de atmosfeer nagebootst en kunnen op basis daarvan nauwkeurige verwachtingen worden gemaakt. De modellen van het ECMWF gelden wereldwijd als de best beschikbare. Het hoofdkantoor van het ECMWF, in het Engels: European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, blijft staan in het Engelse Reading. De nieuwe vestiging in Bologna wordt mede mogelijk gemaakt door een tegemoetkoming in de energiekosten van de provincie Emilia-Romagna, waarvan Bologna de hoofdstad is.

Hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven van het KNMI is verheugd over het besluit dat hij en zijn Europese collega’s hebben genomen. “Hiermee wordt de weg vrijgemaakt voor een substantiële verbetering van de weersverwachtingen in Europa. Dat is essentieel om schade en leed ten gevolge van extreem weer te voorkomen. Dergelijke extremen zullen vaker voorkomen als gevolg van klimaatverandering. Ook voor Nederland is het daarom belangrijk om van dit nieuwe datacentrum gebruik te kunnen maken.”

ECMWF directeur-generaal Florence Rabier en col. Silvio Cau, hoofd van de Italiaanse nationale meteorologische dienst, ondertekenen de overeenkomst. (Foto ECMWF)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reƫle en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten