Nieuwsbericht

Nucleaire proef Noord-Korea geregistreerd

06 januari 2016

Vanmorgen om 2u30 Nederlandse tijd is seismische activiteit vastgesteld in het noordoosten van Noord-Korea. De trillingen zijn opgetekend door onder meer het International Monitoring System (IMS), dat gebruikt wordt voor de verificatie van het kernstopverdrag.

Dit verdrag, de Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, is nog niet in werking maar het IMS is al voor 90 procent gereed. Met de seismologische stations van het IMS kunnen locatie en diepte worden bepaald.  Vast staat inmiddels dat de activiteit zeer dichtbij het aardoppervlak plaatsvond. Dit is een indicatie voor een nucleaire test, omdat natuurlijke seismiciteit ten gevolge van aardbevingen op enkele tot honderden kilometers diepte plaatsvindt. Bovendien vond het event plaats in de omgeving van de Noord-Koreaanse nucleaire test site Punggye-ri, waar weinig natuurlijke seismiciteit optreedt. De locatie is in de buurt van eerdere nucleaire testen, zoals uitgevoerd in 2006, 2009 en 2013. Alles wijst daarom op een nucleaire test.

De sterkte van de seismische signalen is vrijwel gelijk aan die van de signalen in 2013. Een ruwe schatting van de explosieve kracht is zo'n 10 kiloton TNT equivalent. Hier zit een grote onzekerheid op van enkele kilotonnen. In de loop van de dagen tot weken kunnen er nog radioactieve deeltjes en/of edelgassen gemeten worden door het IMS, deze zullen verder bijdragen aan kennis over de bron.   

Locatie nucleaire test. Kaartje versie 11 januari 2016 © knmi

Het KNMI is het Nationaal Data Centrum (NDC) voor het kernstopverdrag (de Comprehensive Nucleair-Test-Ban Treaty) en adviseert in die rol het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het International Monitoring System (IMS) bestaat uit seismische, hydro-akoestische en infrageluid meetstations. Hiermee worden respectievelijk de vaste aarde, oceanen en atmosfeer in de gaten gehouden op het voorkomen van nucleaire test explosies.  Als NDC analyseert het KNMI real-time meetgegevens van IMS meetstations.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten