Nieuwsbericht

Oktober was vrij zacht

30 oktober 2009

De afgelopen maand was iets zachter dan een gemiddelde oktober. In De Bilt was de gemiddelde temperatuur 10,7 graden tegen 10,3 normaal. De hoeveelheid neerslag en het aantal uren zon weken nauwelijks af van de norm.

Op 7 oktober werd in Eindhoven en Volkel nog 22,0 graden gemeten. De Bilt kwam niet boven de 20 graden terwijl oktober daar gewoonlijk nog twee warme dagen telt. Heel bijzonder was het verloop van de temperatuur in de nacht van 6 op 7 oktober, toen de thermometers geruime tijd 17 à 18 graden aanwezen. Zulke nachtelijke warmte is zeldzaam zo laat in het jaar. De uitzonderlijk zachte lucht hield verband met de restanten van de tropische storm Grace.

Rond het midden van de maand werd het tijdelijk kouder. Op 15 oktober daalde de temperatuur op de Vliegbasis Twente tot -4,9 graden, een bijzonder lage waarde zo vroeg in het seizoen. De Bilt noteerde op 14 oktober zijn eerste vorstdag.

Gemiddeld over het land viel 71 mm neerslag tegen 78 mm normaal. De Achterhoek en Limburg kregen op 7 oktober te maken met zware buien waardoor daar lokaal een maandsom 125 mm werd opgetekend. Het noordwesten was droger met in De Kooy bij Den Helder slechts 46 mm. De zon scheen gemiddeld over het land 113 uur tegen 105 uur normaal. Geen grote afwijking dus en ook regionaal waren de verschillen gering.

Zomer en winter in Europa
De tropische storm Grace en de restanten daarvan zorgen ook in andere landen voor opmerkelijk weer. In Zwitserland werden op 7 oktober temperaturen gemeten tussen 25 en 28 graden. Neusiedl am See in het Oostenrijkse Burgenland noteerde 29 graden. Colmars in de Franse Elzas noteerde zelfs 31 graden. Op een aantal plaatsen waren dat de hoogste oktobertemperaturen in 25 jaar. Een week later viel de winter in en wees de thermometer in Tirol -12 graden aan. In de Oostenrijkse deelstaat Steiermark viel 35 cm sneeuw. Zulke tegenstellingen en zo'n vroeg begin van het wintersportseizoen zijn zeldaam. Opmerkelijk op Europees grondgebied waren ook de zware buien van 7 oktober met wateroverlast in België en Duitsland. Op 22 en 23 oktober kreeg het zuiden van Europa veel regen. Op de Mont Aigoual in het zuiden van Frankrijk viel in twee dagen 226 mm, dat is drie keer de maandsom van ons land.

De herfstkleuren zijn verder dan de twee voorgaande jaren, maar er zit wel meer blad aan de bomen (foto: Jacob Kuiper, KNMI/WPI)
De herfstkleuren zijn verder dan de twee voorgaande jaren, maar er zit wel meer blad aan de bomen (foto: Jacob Kuiper, KNMI/WPI)
De herfst kan nog mooi nazomerweer bieden (foto: Jannes Wiersema)
De herfst kan nog mooi nazomerweer bieden (foto: Jannes Wiersema)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Antarctisch warmterecord verbrijzeld door atmosferische rivier

    Op 18 maart 2022 gebeurde er in het Antarctische binnenland iets bijzonders. Normaal is het er ze...

    17 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. Door satelliet EarthCARE meer begrip van klimaatverandering

    Eind mei wordt satelliet EarthCARE gelanceerd. EarthCARE is uitgerust met geavanceerde instrument...

    15 mei 2024 - Nieuwsbericht
  3. Meer zon in de lente

    Het KNMI houdt bij hoeveel zonnestraling het aardoppervlak bereikt, en ook hoe lang de zon schijn...

    14 mei 2024 - Klimaatbericht
  4. Noorderlicht komt zeldzaam zuidelijk boven Nederland door zonnestorm

    Vrijdag 10 mei bevond het noorderlicht zich boven Nederland. Dat het noorderlicht zo zuidelijk ko...

    13 mei 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten