Nieuwsbericht

Onweersbuien bekijken in 3D

04 februari 2016

We beschikken over steeds meer data van weer en klimaat die in combinatie met nieuwe visualisatietechnieken voor nieuwe mogelijkheden zorgen. Weersituaties kunnen tot in de kleinste details in beeld worden gebracht. Het KNMI werkt aan het steeds nauwkeuriger en meer gedetailleerd visualiseren van weer, met name bijzondere en gevaarlijke weersituaties.

In het onderzoeken van gevaarlijk weersituaties en bij het maken van weersverwachtingen gebruikt het KNMI 3D-visualisatie. Met behulp van high-end computer graphics, 3D-visualisatietechnieken en virtual reality technologie wordt een gedetailleerd beeld opgebouwd van verschijnselen in de atmosfeer. De meteoroloog kan als het ware bewegen door bijvoorbeeld een onweersbui om beter inzicht van de weersituatie te krijgen.

Voor de visualisatie kan informatie uit weermodellen worden gecombineerd met waarnemingen van de neerslagradar, satellietbeelden en  grondwaarnemingen. Kijk eens voor een korte impressie (filmpje) van wat met interactieve 3D-visualisatie van de weergegevens mogelijk is.

Twee belangrijke technieken die worden gebruikt, zijn WEB-based visualisatie en interactieve 3D-visualisatie. De hierbij gebruikte data zijn vrij beschikbaar via het KNMI Data Centrum. Het combineren van weer- en klimaatdata en Geo-ict is een groeiende activiteit van het KNMI bij de vakgroep R&D Waarnemingen en Datatechnologie.

Om WEB-based visualisaties mogelijk te maken, heeft het KNMI een software pakket ontwikkeld: het zogeheten ADAGUC (Atmospheric data access for the geospatial user community). ADAGUC kan real time weer- en klimaatgegevens visualiseren en is beschikbaar als OpenSource.

Voor meer informatie over de 3D-visualisatie projecten is te zien http://projects.knmi.nl/w3dx

3D-visualisatie van onweerswolken en verticale windsnelheid boven Nederland. Bron: KNMI
3D-visualisatie van onweerswolken en verticale windsnelheid boven Nederland. © KNMI
ADAGUC-animatie van radarbeelden gecombineerd met data van KNMI-meetstations. De grondmetingen maken het mogelijk om de radargegevens om te zetten in neerslaghoeveelheden. ©KNMI
ADAGUC-animatie van radarbeelden gecombineerd met data van KNMI-meetstations. De grondmetingen maken het mogelijk om de radargegevens om te zetten in neerslaghoeveelheden. ©KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten