Nieuwsbericht

Onweersbuien bekijken in 3D

04 februari 2016

We beschikken over steeds meer data van weer en klimaat die in combinatie met nieuwe visualisatietechnieken voor nieuwe mogelijkheden zorgen. Weersituaties kunnen tot in de kleinste details in beeld worden gebracht. Het KNMI werkt aan het steeds nauwkeuriger en meer gedetailleerd visualiseren van weer, met name bijzondere en gevaarlijke weersituaties.

In het onderzoeken van gevaarlijk weersituaties en bij het maken van weersverwachtingen gebruikt het KNMI 3D-visualisatie. Met behulp van high-end computer graphics, 3D-visualisatietechnieken en virtual reality technologie wordt een gedetailleerd beeld opgebouwd van verschijnselen in de atmosfeer. De meteoroloog kan als het ware bewegen door bijvoorbeeld een onweersbui om beter inzicht van de weersituatie te krijgen.

Voor de visualisatie kan informatie uit weermodellen worden gecombineerd met waarnemingen van de neerslagradar, satellietbeelden en  grondwaarnemingen. Kijk eens voor een korte impressie (filmpje) van wat met interactieve 3D-visualisatie van de weergegevens mogelijk is.

Twee belangrijke technieken die worden gebruikt, zijn WEB-based visualisatie en interactieve 3D-visualisatie. De hierbij gebruikte data zijn vrij beschikbaar via het KNMI Data Centrum. Het combineren van weer- en klimaatdata en Geo-ict is een groeiende activiteit van het KNMI bij de vakgroep R&D Waarnemingen en Datatechnologie.

Om WEB-based visualisaties mogelijk te maken, heeft het KNMI een software pakket ontwikkeld: het zogeheten ADAGUC (Atmospheric data access for the geospatial user community). ADAGUC kan real time weer- en klimaatgegevens visualiseren en is beschikbaar als OpenSource.

Voor meer informatie over de 3D-visualisatie projecten is te zien http://projects.knmi.nl/w3dx

3D-visualisatie van onweerswolken en verticale windsnelheid boven Nederland. Bron: KNMI
3D-visualisatie van onweerswolken en verticale windsnelheid boven Nederland. © KNMI
ADAGUC-animatie van radarbeelden gecombineerd met data van KNMI-meetstations. De grondmetingen maken het mogelijk om de radargegevens om te zetten in neerslaghoeveelheden. ©KNMI
ADAGUC-animatie van radarbeelden gecombineerd met data van KNMI-meetstations. De grondmetingen maken het mogelijk om de radargegevens om te zetten in neerslaghoeveelheden. ©KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Op hoeveel opwarming stevenen we af?

    Op dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...

    22 november 2024 - Klimaatbericht
  2. Nieuw automatisch weerstation in Horst

    In het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...

    20 november 2024 - Nieuwsbericht
  3. Hoe dicht zitten we al bij 1,5 graden opwarming?

    2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...

    19 november 2024 - Klimaatbericht
  4. Vier tyfoons raken de Filipijnen in korte tijd

    In slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurt...

    19 november 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten