Nieuwsbericht

Storm Xynthia trof vooral Frankrijk (27- 28 februari)

27 februari 2010

Storm Xynthia die in het weekeinde van 27 februari over Europa trok trof vooral Frankrijk. De storm kostte 62 mensen het leven waarvan 51 in Frankrijk. Het was de op vier na dodelijkste storm in Europa. Vooral Bretagne en het kustgebied tussen Bordeaux en Nantes zijn zwaar getroffen door storm en regen. Grote gebieden kwamen onder water te staan. Ons land kreeg op 28 februari een staartje mee van de storm met vooral in het zuidoosten zware tot zeer zware windstoten.

Depressie trok over Nederland
De kern van de stormdepressie trok zondagmiddag dwars over Nederland. Op verschillende plaatsen kwam het tot zware windstoten van meer dan 75 km/uur. In het zuidoosten zijn halverwege de middag enige tijd zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur gemeten. Het KNMI gaf zondagochtend naast de reeds uitstaande waarschuwing voor zware windstoten (code geel) ook een waarschuwing uit voor extreem weer (code oranje) voor zware windstoten voor Limburg en oostelijk Brabant. Het weerstation op Maastricht Airport meldde met 112 km/uur de hoogste windsnelheid. In het grootste deel van het land viel 10 tot 20 mm regen, in Brabant lokaal 23 mm.


Zwaarste storm in tien jaar

In Frankrijk was de storm de zwaarste sinds de kerststormen van 1999. De wind bereikte aan de kust snelheden van 160 km/uur (Charente Maritime 161 km/uur), in het binnenland ook in de dichtbevolkte regio rond Parijs zijn windstoten gemeten van 120 tot ruim 130 km/uur. Opmerkelijk waren de golven die een hoogte bereikten van 8 meter. In sommige kustplaatsen kwam het water anderhalve meter hoog te staan. Water en wind richtten veel schade aan. Meer dan een miljoen Franse huishoudens kwamen zonder stroom te zitten.

Snelle depressie
De storm begon zaterdag op zuidelijke breedten (30e breedtegraad) ter hoogte van Canarische Eilanden en Madeira en trok vervolgens in grote vaart langs Portugal, Spanje, Frankrijk, Luxemburg, België, Nederland en Duitsland richting Oostzee. In de depressiekern daalde de luchtdruk tot 970 hPa. Aan de zuid- en zuidwestflank ontwikkelde zich door grote verschillen in luchtdruk een bijzonder krachtig en gevaarlijk stormveld, waarin de wind lokaal zelfs korte tijd aan orkaankracht tipte. Het Alpengebied kreeg te maken met een föhnstorm met windsnelheden van 150 km/uur.

Bijzondere route
Het komt weinig voor dat een stormdepressie in zo'n korte tijd zo'n lange route aflegt. Juist die snel ontwikkelende druksystemen zijn gevaarlijk. De exacte koers van de depressie is echter zeer bepalend voor het windveld en de gebieden waar de grootste windsnelheden optreden. Als de depressiebaan enkele tientallen kilometers westelijker of oostelijker had gelegen had het weer heel anders uitgepakt. De weermodellen brachten de ontwikkeling en het verloop van de storm en de verwachte neerslag echter goed in kaart zodat de meteorologen in de verschillende landen, die de ontwikkelingen op de voet hebben gevolgd, tijdig waarschuwingen konden uitgeven.

Op de website www.meteoalarm.eu, het platform voor weerwaarschuwingen in Europa, was het verloop van de storm op de voet te volgen. Sommige landen kleurden tijdelijk rood, de hoogste meteoalarm-fase.

KNMI neerslagradar van zondagmiddag 28 februari 2010. De depressiekern trok dwars over het land (Bron: KNMI)
KNMI neerslagradar van zondagmiddag 28 februari 2010. De depressiekern trok dwars over het land (Bron: KNMI)
Maximale windstoot van storm Xynthia (27/28 februari) berekend door KNMI HIRLAM weermodel. Goed is te zien hoe het stormspoor liep van het noordwesten van Portugal naar het zuidoosten van Nederland (Bron: KNMI).
Maximale windstoot van storm Xynthia (27/28 februari) berekend door KNMI HIRLAM weermodel. Goed is te zien hoe het stormspoor liep van het noordwesten van Portugal naar het zuidoosten van Nederland (Bron: KNMI).
Windsnelheden gemeten rond storm Xynthia op 27 en 28 februari 2010 (Bron: MeteoSwiss)
Windsnelheden gemeten rond storm Xynthia op 27 en 28 februari 2010 (Bron: MeteoSwiss)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten