Nieuwsbericht

Uitzonderlijk warme en zeer zonnige mei

30 mei 2008

Mei was uitzonderlijk warm. In De Bilt was de gemiddelde temperatuur 15,7 graden tegen 12,7 normaal. De eerste 10 dagen waren zonniger dan ooit. Bovendien viel er weinig regen, vooral in het noorden was het droog, het zuiden kwam lokaal aan de normale maandsom. 

Het meest opvallend was echter het warme weer. De meimaand was de warmste sinds tenminste 1901, het begin van de metingen in De Bilt. In de langere Nederlandse meetreeks sind 1706 was mei 1889 nog net iets warmer met 16,0 graden als gemiddelde. In de huidige meimaand is de temperatuur op 19 dagen (de laatste al meegerekend) boven de 20 graden gekomen, even veel als het recordaantal uit mei 1917. Ook het aantal zomerse dagen met 25 graden of meer mag genoemd worden: De Bilt telde er zeker 9 tegen 3 normaal (gemiddeld over 1971-2000). De laatste decennia telde mei soms nog meer zomerse dagen: zowel mei 1992 als mei 2000 kwam op een aantal van 12 uit.

Op 10 mei werd in Hoek van Holland 28,5 graden gemeten, de hoogste temperatuur van de maand. Dat staat in schril contrast met de 0,0 graden die op 19 en 20 mei op de Vliegbasis Twenthe zijn gemeten. Tot vorst is het dus deze maand niet gekomen, wel vlak boven de grond.

Bijzonder was deze maand ook het zonnige weer. Vooral de eerste dagen springen eruit: De Bilt kreeg in de periode 1- 10 mei 125 uur zon, veel meer dan het vorige record van 109 zonuren die de eerste tien meidagen van 1909 opleverden. Gemiddeld over het land scheen de zon 274 uur tegen 209 uur normaal. Vooral het Waddengebied en het noordoosten van Groningen was zonnig: Nieuw Beertha staat aan de top met 316 zonuren. Bovendien was het in het grootste deel van de maand heel droog. Vooral in het noordwesten viel weinig en hier is na de buien van de laatste dagen nog steeds sprake van een groot neerslagtekort. Het buiige weer dat ons dit weekeinde nog te wachten staat kan het neerslagbeeld nog veranderen.

Oostenwind
Opmerkelijk deze maand is de steeds opvallend aanwezige oostenwind. Zelden zit de wind zo lang achtereen in de oosthoek. De windrichting hangt samen met de ligging van hoge- en lagedrukgebieden. De afgelopen maand was op de weerkaart meestal sprake van een geblokkeerde situatie met hogedruk ten noorden van ons land en lagedruk boven het zuidwesten van Europa. Dat leidt bij ons tot overheersend oostelijke of noordoostelijke winden.

Zeer zachte en zonnige lente
Door de bijzonder warme mei is ook de gemiddelde temperatuur van de drie lentemaanden ruim boven de norm uitgekomen. In De Bilt was het voorjaar met 10.2 graden meer dan een graad warmer dan normaal (8,9 graden). De warmte liet wel uitzonderlijk lang op zich wachten: pas op 20 april werd het voor het eerst meer dan 15 graden. De zon scheen de afgelopen drie maanden gemiddeld over het land 590 uur tegen 485 normaal. Er viel dit voorjaar landelijk circa 175 mm neerslag tegen 166 mm normaal.

De afgelopen dagen bereikte de lucht ons vanuit Afrika en liet de regen stof uit de Sahara achter

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten