Klimaatbericht

Veel neerslag in de kustgebieden

20 september 2017

Waar veel mensen vorig jaar rond deze tijd nog genoten van heerlijk nazomerweer, begint de herfst dit jaar koud en nat. In de kustprovincies is op sommige plaatsen deze maand tot nu toe al twee keer zoveel neerslag gevallen als gebruikelijk in de hele maand.

Het is normaal  dat aan het einde van de zomer en in de herfst de meeste neerslag in de kustprovincies valt. Oorzaak is het relatief warme water van de Noordzee. Waar de temperatuur in het najaar boven land al flink kan afnemen, neemt de watertemperatuur maar langzaam af. En hoe groter het verschil is tussen de luchttemperatuur en de watertemperatuur, hoe talrijker en zwaarder de buien zijn die kunnen ontstaan. Landinwaarts lossen deze buien dan meestal geleidelijk weer op.

Langs de kust valt in september gemiddeld zo’n 80-95 mm neerslag, tegen 65-70 mm in het (zuid)oosten van het land. Dit jaar viel er langs de westkust op sommige plaatsen in september al meer dan 200 mm. De watertemperaturen zijn op dit moment niet uitzonderlijk hoog maar de wind kwam vaker dan normaal uit noordwestelijke richtingen met een aanvoer van koude lucht.  

In de kustregio’s zien we sinds 1951 een sterkere toename in de hoeveelheid neerslag dan landinwaarts, met name in de herfst. Ook het aantal dagen per jaar in de kustregio’s met meer dan 20 mm is verdubbeld en sterker toegenomen dan landinwaarts (Buishand et al., 2011).

Een mogelijke verklaring voor deze toename is het warmer worden van de Noordzee. De toename van de temperatuur van de Noordzee is echter onvoldoende nauwkeurig bekend om met zekerheid vast te stellen of deze sneller of langzamer is gestegen dan de temperatuur boven land. Naast het temperatuurcontrast tussen land en zee speelt ook de overwegende windrichting in een veranderend klimaat een rol.(Attema en Lenderink, 2014)  

Voor nu lijkt de rest van deze september gelukkig wat droger uit te vallen.  


KNMI-klimaatbericht door Carine Homan

Totale hoeveelheid neerslag van 1 t/m 18 september.
Totale hoeveelheid neerslag van 1 t/m 18 september.
Langjarig gemiddelde hoeveelheid neerslag september (1981-2010).
Langjarig gemiddelde hoeveelheid neerslag september (1981-2010).
Verandering in vier neerslagindices in de periode 1951-2009: (a) jaargemiddelde hoeveelheid neerslag (mm); (b) neerslag in het zomerhalfjaar; (c), (d)  jaarlijks aantal dagen met meer dan 20 resp. 30 mm neerslag. Zwarte punten zijn de neerslagstations.
Verandering in vier neerslagindices in de periode 1951-2009: (a) jaargemiddelde hoeveelheid neerslag (mm); (b) neerslag in het zomerhalfjaar; (c), (d) jaarlijks aantal dagen met meer dan 20 resp. 30 mm neerslag. Zwarte punten zijn de neerslagstations.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten