Klimaatbericht

Verse sneeuw in de Alpen

21 april 2017

Na een aantal weken van temperaturen boven normaal in Europa zijn de Alpen deze week verrast met verse sneeuw. Zelfs lager gelegen skigebieden zijn soms weer tijdelijk geopend voor skiërs. Wellicht een onverwachte meevaller nadat verscheidene skigebieden de afgelopen kerst voor de vierde keer op rij geen inbedrijfstelling hadden wegens een tekort aan natuurlijke sneeuw.

Klimaatverandering heeft grote invloed in de Alpen. De temperatuur is daar in de vorige eeuw met 2°C gestegen. Dit is meer dan twee keer zo veel als het gemiddelde van het noordelijk halfrond. Voor de 21e eeuw wordt de gemiddelde opwarming in de Alpen nu berekend op 1,5°C in de eerste helft en 3,3°C in de tweede helft. Met deze temperatuurstijging zal een kerstvakantie met besneeuwde hellingen steeds zeldzamer worden. In de toekomst zal het skiseizoen weken later beginnen en weken eerder eindigen dan tegenwoordig het geval is. 

Vooral de skigebieden onder de 1500 meter zullen problemen krijgen. Verschillende klimaatmodellen berekenen hetzelfde: het aantal dagen met sneeuw op pistes onder 1500 meter zal drastisch achteruit gaan. Uiteraard zijn er lokale verschillen en kan de vuistregel van een verhoging van de sneeuwgrens van 150 m per 1°C temperatuurstijging niet overal direct toegepast worden door lokale effecten en andere klimatologische veranderingen zoals mogelijk verhoogde winterse neerslaghoeveelheden.

Verwachte maandelijkse temperatuurstijging in de Alpen ten opzichte van de periode 1961–1990. Links voor de jaren 2021–2050, rechts voor 2069–2098. (Uit Gobiet et al., 2014)

Rond deze tijd is op de meeste locaties in de Alpen het skiseizoen weer afgesloten. In de Oostenrijkse media ging dit de afgelopen weken gepaard met berichtgeving over toekomstgerichte financieringen zoals voor sneeuwmachines. De Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft vorig jaar november een artikel gewijd aan lager gelegen skigebieden. Er wordt gesteld dat een grootschalige investering in kunstmatige besneeuwing hoogstwaarschijnlijk niet meer terug te verdienen valt, door opwarming van de aarde. In de komende 30 jaar zullen alle skigebieden onder de 1500 meter hoogte het zwaar krijgen, aldus de krant.

KNMI-klimaatbericht door Anika Hoekstra

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten