Klimaatbericht

Vier uur zon per dag – op vakantie naar het zuiden of toch in Nederland blijven?

03 juli 2017

Het Nederlandse klimaat staat niet bekend als zonnig. Vooral in de zomer is de ervaring van velen dat de hoeveelheid zonneschijn regelmatig tegenvalt. Nederlanders gaan daarom graag naar zonniger oorden op vakantie. In Spanje is het gemiddelde aantal zonuren twee keer groot als in Nederland. In Nederland is er iets meer zonneschijn aan de kust dan in het binnenland.

De afgelopen maand juni was zonnig en warm. De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 2,5 graden hoger dan normaal. Met 230 zonuren scheen de zon in juni 2017 gemiddeld over Nederland dagelijks bijna acht uur lang. Vorig jaar was juni een stuk somberder, met dagelijks zo'n twee uur minder zon.

Het KNMI draagt in Europees verband bij aan de verwerking van historische satellietmetingen tot gegevens over wolken en zonnestraling. Ook worden actuele gegevens beschikbaar gesteld. Via Meteosat satellietwaarnemingen heeft het KNMI de beschikking over gedetailleerde informatie over de hoeveelheid zonneschijn in Europa en in Nederland sinds 1983. Hieruit blijkt dat Nederland gemiddeld zo'n 1600 zonuren per jaar krijgt, ruim vier uur per dag. In het grootste deel van Spanje schijnt de zon gemiddeld veel vaker (Figuur links): over het jaar gemiddeld ruim acht zonuren per dag (3000 zonuren). Het is dus niet zo vreemd dat veel Nederlanders letterlijk de zon opzoeken in Zuid-Europa.

Ook binnen Nederland komen verschillen voor, al zijn die een stuk kleiner. Een KNMI-analyse van de zonne-instraling in Nederland laat zien dat tijdens een zomervakantie aan de kust gemiddeld iets meer zonneschijn verwacht mag worden vergeleken met het binnenland (Figuur rechts).

Klimaatverandering kan invloed hebben op het aantal zonuren. De verwachting is echter dat de hoeveelheid zonuren in Nederland door de opwarming van de aarde niet veel zal veranderen. In elk geval is het effect van klimaatverandering in de komende jaren in Nederland naar verwachting veel kleiner dan het verschil in zonuren tussen sombere en zonnige zomers.

 

KNMI-Klimaatbericht door Michiel van Weele en Jan-Fokke Meirink

 

De gemiddelde zonneschijnduur in uren per jaar in West-Europa op basis van 33 jaar Meteosat satellietgegevens.
De gemiddelde instraling van de zon in de zomer in Nederland (2004-2016). Aan de kust is er meer zon dan in het binnenland. Bron: @climate_saf, KNMI.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten