Nieuwsbericht

Vliegtuigen bieden schat aan weerdata

08 augustus 2016

Vliegtuigen bieden een schat aan informatie die gebruikt kan worden voor meteorologische doeleinden. Het KNMI heeft in Europees verband technieken ontwikkeld om metingen vanuit vliegtuigen te gebruiken voor weersverwachtingen. Om dit verder uit te bouwen werkt het KNMI aan een Europees centrum voor verdere toepassingen van deze vliegtuigdata.

CEF Transport (Connecting Europe Facility for Transport)  heeft het KNMI subsidie toegekend voor de realisatie van een Europees centrum voor de verwerking van vliegtuigdata. De subsidie is aangevraagd door het onderzoeksprogramma Sesar en toegekend door de Europese Unie op grond van een project om te komen tot één Europees systeem voor vluchtbegeleiding.

De subsidie wordt verstrekt voor het operationeel inzetten van vliegtuigdata, afkomstig van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en EUROCONTROL/MUAC, om windrichting, windsnelheid en temperatuur te herleiden. Het KNMI heeft een methode ontwikkeld om die bestaande vliegtuigdata met behoud van kwaliteit te gebruiken in onder meer weermodellen die de basis vormen van de weersverwachting.
Dagelijks komen miljoenen vliegtuigwaarnemingen beschikbaar die gebruikt kunnen worden voor een verdere verbetering van weersverwachtingen en waarschuwingen. Daarmee gaat ook een wens in vervulling van LVNL: zij willen voor de ontwikkeling van het toekomstige luchtverkeersleidingssysteem beschikking hebben over uiterst nauwkeurige windverwachtingen. 

De door KNMI ontwikkelde technieken bieden mogelijkheden om tegen lage kosten grote hoeveelheden bovenluchtwaarnemingen van goede kwaliteit te verkrijgen. Het KNMI werkt op het gebied van data-uitwisseling en onderzoek samen met nationale en internationale partners, zoals UK Met Office,  de Britse meteorologische dienst. UK Met Office is partner in het European Meteorological Aircraft Derived Data Center (EMADDC) project dat onder leiding staat van KNMI en onderdeel wordt van de Europese Meteorologische Infrastructuur van EUMETNET.   

Meer informatie:

Aircraft as a meteorological sensor

Objectives and funding priorities

 

 

Vliegtuigdata worden met behoud van kwaliteit vertaald in meteorologische data die gebruikt kunnen worden in weermodellen ©KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten