Sinds 2017 verschijnt er regelmatig een klimaatbericht op de KNMI-website – het zijn er inmiddels meer dan 600. Wat ooit begonnen is op initiatief van een aantal medewerkers is inmiddels uitgegroeid tot een vast onderdeel van onze communicatie. We willen graag meer inzicht in wie onze klimaatberichten lezen en wat ze ervan vinden. Daarom hebben we een online vragenlijst gemaakt en we hopen dat u even tijd de tijd wilt nemen om deze in te vullen.
KNMI-klimaatberichten brengen wekelijks feiten over klimaat en klimaatverandering in Nederland en wereldwijd. Ze haken vaak in op actuele gebeurtenissen en verbinden zo het dagelijkse leven met klimaatverandering. Ook kan het gaan over nieuw onderzoek of het beantwoorden van veelvoorkomende vragen over klimaatverandering. Op de overzichtspagin zijn alle verschenen klimaatberichten terug te vinden op datum van verschijnen of onderwerp.
De klimaatberichten zijn een initiatief van de werkvloer: onderzoekers en meteorologen die dit leuk vinden, schrijven met enige regelmaat berichten. Daarbij maken ze natuurlijk dankbaar gebruik van zowel hun eigen expertise als die van hun collega’s. Vaak schrijven ze over actuele weersituaties en hoe die samenhangen met klimaatverandering, zoals bijvoorbeeld de hevige regenval in Spanje of de regenval in midden-Europa een paar maanden geleden. Of over nieuwswaardige feiten, zoals extreme warmterecords op Spitsbergen. Ook schrijven klimaatwetenschappers soms over hun eigen onderzoek.
Als je aan de schrijvers vraagt wie we willen bereiken met de klimaatberichten, dan is het antwoord meestal: het algemene publiek. Maar ja, wie zijn dat dan? Niet iedereen heeft dezelfde interesse, en waar sommige berichten vrij luchtig zijn, zijn andere best technisch en ingewikkeld. Via onze social media kanalen wordt ieder nieuw bericht verspreid en regelmatig worden ze opgepakt door nieuwsmedia. Maar wie we precies bereiken met de klimaatberichten weten we niet. Wel weten we dat veel mensen nog nooit gehoord hebben van onze klimaatberichten, of dat ze deze verwarren met het dagelijkse weerbericht.
Wij willen graag weten wie onze lezers zijn. En wat u vindt van onze klimaatberichten: zijn ze begrijpelijk? Waar zou u meer over willen lezen? Heeft u tips om ze te verbeteren? En natuurlijk willen we ook weten wie we juist niet bereiken. Dus zowel regelmatige lezers als mensen die hier voor het eerst zijn nodigen wij graag uit om de online vragenlijst in te vullen. Uw antwoorden kunnen ons helpen om ook berichten te schrijven die voor ú interessant zijn. Het duurt ongeveer 5 tot 10 minuten om de vragenlijst in te vullen. Bij voorbaat hartelijk dank!
In 2023 bereikte de wereldgemiddelde temperatuur een recordhoogte. Rekening houdend met alle beke...
18 december 2024 - KlimaatberichtDecember is de donkerste maand van het jaar, met de laagste zonnestand en de kortste dagen. De ho...
13 december 2024 - KlimaatberichtVandaag is het de dag van de mensenrechten. Het recht op leven, gezondheid, eigendom en wonen sta...
10 december 2024 - KlimaatberichtKNMI klimaatgedicht 2024
05 december 2024 - Klimaatbericht