De wereld heeft in 2015 de sterkste groei in koolstofdioxide (CO2) sinds het begin van de metingen in 1959. Met 3 ppm (deeltjes CO2 per miljoen deeltjes lucht) was dit ruim 40 procent meer dan de gemiddelde groei van CO2 in de afgelopen 10 jaar. De recordgroei in 2015, met een uitzonderlijk hoge toename van 1 ppm extra, wordt veroorzaakt door een combinatie van de langjarige toename in CO2 door verbranding van fossiele brandstoffen en El Niño.
Een recente studie van het KNMI over een bijdrage aan de sterke CO2 toename is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Nature Scientific Reports. Een van de meest zichtbare gevolgen van El Niño in 2015 waren de grootschalige branden in Indonesië. Deze branden hebben geleid tot een grote mate van luchtvervuiling in de hele regio, met grote maatschappelijke impact tot in Singapore. Bovendien hebben de branden wereldwijd geleid tot een extra toename in CO2. In de studie van het KNMI is deze CO2-bijdrage geschat op in totaal 900 megaton.
900 megaton CO2-uitstoot komt overeen met de CO2-uitstoot van heel Europa gedurende drie maanden
De totale CO2-uitstoot van de branden komt neer op een bijdrage van 14 procent aan de waargenomen extra CO2-toename in 2015. Andere belangrijke redenen voor deze extra toename zijn een tijdelijk verminderde plantengroei (en dus lagere CO2-opname) door aanhoudende droogte in grote delen van de tropen, inclusief Afrika en een mogelijk verminderde CO2-opname door de oceanen. Al deze effecten hangen direct samen met de recente El Niño situatie.
In grote delen van Sumatra, Borneo en Papoea is in de afgelopen decennia op grote schaal het oorspronkelijk regenwoud gekapt. Dit regenwoud groeide boven een dikke, natte laag veengrond. Om dit geschikt te maken voor landbouw zijn kanalen gegraven om het land droog te leggen. Hierdoor is deze veengrond bijzonder gevoelig geworden voor hitte en extreme droogte, zoals afgelopen jaar, samenhangend met El Niño.
Voor de vaststelling van de 900 megaton CO2-uitstoot door de branden hebben collega-wetenschappers gedetailleerde, lokale metingen uitgevoerd van de samenstelling van een rookpluim afkomstig van het Indonesische eiland Kalimantan, in combinatie met satellietwaarnemingen en -modellen. Het onderzoek is gedaan in het kader van CAMS, de Copernicus Atmosphere Monitoring Service, onderdeel van het Europese milieuprogramma Copernicus, waar ook het KNMI aan meewerkt. Met CAMS kunnen snel analyses van extreme gebeurtenissen en natuurlijke calamiteiten gemaakt worden.
De grootte van de CO2-uitstoot is moeilijk vast te stellen met directe CO2-metingen: voor de branden in Indonesië gaat het nog steeds om relatief kleine fluctuaties in CO2 rond een grote gemiddelde waarde, in een uitgestrekt en moeilijk toegankelijk gebied van vele duizenden kilometers. Satellietwaarnemingen van koolmonoxide (CO) laten wel een duidelijk signaal zien, en door een goede afschatting te maken van de lokale verhouding tussen de uitstoot van CO en die van CO2 door de branden kon de grootte van de totale CO2-uitstoot toch goed worden geschat.
Door de aanhoudende droogte in grote delen van de tropen lijkt ook 2016 af te stevenen op een grote toename van CO2
Afgelopen jaar is de symbolische grens van een mondiaal jaargemiddelde atmosferische CO2-concentratie van 400 ppm gepasseerd. De gemiddelde groei er van in de afgelopen 50 jaar is toegenomen van ongeveer 1 ppm rond 1965 tot ruim 2 ppm in de afgelopen 10 jaar, vooral ten gevolge van de toegenomen CO2-uitstoot door de verbranding van fossiele brandstoffen.
In 2023 bereikte de wereldgemiddelde temperatuur een recordhoogte. Rekening houdend met alle beke...
18 december 2024 - KlimaatberichtDecember is de donkerste maand van het jaar, met de laagste zonnestand en de kortste dagen. De ho...
13 december 2024 - KlimaatberichtVandaag is het de dag van de mensenrechten. Het recht op leven, gezondheid, eigendom en wonen sta...
10 december 2024 - KlimaatberichtKNMI klimaatgedicht 2024
05 december 2024 - Klimaatbericht