Klimaatbericht

Zuid-Azië overstroomt van twee kanten

28 augustus 2017

In landen als Bangladesh en India zorgen overstromingen op dit moment voor grote problemen. Deze overstromingen zijn het gevolg van langdurige en zware moessonregens. Vanwege hun lage ligging in een deltagebied en het stijgen van de zeespiegel lopen deze landen in de toekomst een nog groter risico op overstromingen. Zo worden ze van meerdere kanten bedreigd door het water.

De moesson is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij in de periode van juni tot en met augustus met een zuidwestenwind vochtige en warme lucht vanaf de Indische oceaan wordt aangevoerd, met hevige regenval tot gevolg. Dit jaar zijn de moessonregens langduriger en zwaarder dan normaal. In India, Bangladesh en Nepal zijn als gevolg van de regen, maar ook door smeltende sneeuw en ijs, rivieren ver buiten hun oevers getreden en staan lager gelegen gedeelten onder water. Volgens de regering in Bangladesh staat zelfs een derde van het land onder water en blijven de rivieren stijgen.

In de komende decennia komt daar nog een andere overstromingsdreiging bij. Als gevolg van de opwarming van het klimaat, stijgt de zeespiegel. Hierdoor neemt het risico op overstromingen wereldwijd toe.

Onderzoeksinstituut Deltares heeft samen met het Instituut voor Milieuvraagstukken becijferd dat als gevolg van de zeespiegelstijging, maar ook door bodemdaling, in combinatie met springtij en zware stormen, in 2080 anderhalf keer zoveel mensen te maken zullen krijgen met een overstromingsdreiging als nu het geval is. Bevolkingsgroei en migratie zijn daarbij buiten beschouwing gelaten.

Als er niet tijdig maatregelen worden getroffen, zullen daarom de overstromingen in Zuid-Azië tijdens hevige moessonregens in de toekomst nog zwaarder uitpakken, met alle nare gevolgen van dien.

KNMI-klimaatbericht door Marcel Bult
 

Overstroming in Indonesië

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten