Nieuwsbericht

Zwaar onweer verdrijft tropische hitte

29 juni 2011

De zware onweersbuien die dinsdagavond en in de nacht naar woensdag vanuit België over Nederland zijn getrokken, kenmerkten zich vooral door het grote aantal bliksemontladingen. Het gecombineerde Belgisch-Nederlandse bliksemmeetnet heeft circa 75.000 ontladingen geregistreerd tot 02.00 uur ’s nachts. Dit is bijzonder hoog maar geen record. Zo zijn er op 17 juli 2004 zo’n 80.000 ontladingen geregistreerd.

De actieve onweersbuien die plaatselijk voor veel overlast en schade hebben gezorgd, zijn dinsdag en in de nacht naar woensdag in drie fasen over het land gekomen. Na een tropisch warme maandag en een warme nacht trok de eerste buienlijn in de ochtend over het zuidwesten van het land en nam boven land in activiteit af.

Hiervoor gaf het KNMI vanaf maandag een reguliere waarschuwing voor gevaarlijk weer af (code geel). Vanaf 19.00 uur kwamen opnieuw vanuit het zuidwesten onweersbuien over Nederland. Deze buien gingen gepaard met de meeste bliksemontladingen maar ook lokaal zeer zware windstoten, in korte tijd lokaal veel neerslag en hagel.

Vanwege het verwachte hoge aantal bliksemontladingen werden de waarschuwingen voor Zeeland, Zuid-Holland en Brabant opgeschaald naar code oranje, waarschuwing voor extreem weer. Later volgden de andere provincies. Na middernacht waren de ergste onweersbuien voorbij en werd code oranje beëindigd en de waarschuwingen teruggebracht naar code geel. Tegen de ochtend zijn deze waarschuwingen ook ingetrokken. Alleen voor de kust blijven er nog waarschuwingen uitstaan.

Op meerdere plekken in Nederland zijn 1000 bliksemontladingen in 5 minuten in een gebied van 50 bij 50 kilometer geregistreerd. In Eindhoven zijn windstoten van 115 kilometer per uur gemeten. Vooral in de omgeving van Vught heeft de wind veel schade aangericht. Tussen Waalwijk en Kaatsheuvel is een kleine windhoos waargenomen. Op een aantal plaatsen viel in totaal meer dan 50 mm neerslag en bezorgde wateroverlast- of schade. Op het KNMI-station Herwijnen in Gelderland werd 100 mm afgetapt na een wolkbreuk. Meldingen van hagel zijn vooral uit Zuid-Holland gekomen waar hagelstenen met een doorsnede van 3 centimeter zijn gevallen.

Bliksemontladingen 28 juni 2011

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten