Nieuwsbericht

Zware aardbeving treft Chili

27 februari 2010

Op zaterdag 27 februari om 03:34 lokale tijd (07:34 NL-tijd) is Chili getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter en een diepte van 35 km.

De aardbeving is het gevolg van de platentektoniek langs de westkust van Zuid-Amerika. Daar botst de Nazca plaat met een snelheid van ongeveer 8 cm per jaar tegen de Zuid-Amerikaanse plaat, wat regelmatig grote aardbevingen tot gevolg heeft.

De grootste aardbeving ooit met instrumenten gemeten, in mei 1960 met een kracht van 9,5 op de schaal van Richter, vond ongeveer 230 km zuidelijker plaats dan de aardbeving van 27 februari.

Inmiddels zijn er vele tientallen naschokken geweest. Bij een zware aardbeving is als deze is dat niet ongewoon en de verwachting is ook dat er de komende dagen en weken nog vele zullen volgen.

Omdat de aardbeving uit de kust onder water plaatsvond is er een tsunami opgewekt. Op verschillende plaatsen langs de Chileense kust zijn golven gemeten met een hoogte van 50 - 150 cm. Zowel de aardbeving als de tsunami hebben slachtoffers veroorzaakt.

Verschil met Haïti

Het verschil met de aardbeving in Haïti ligt voornamelijk in de diepte en de afstand tot de kust. De aardbeving onder Haïti vond plaats op 10 kilometer diepte en de beving bij Chili op 35 km. De trillingen leggen een grotere weg af naar het aardoppervlak en worden daardoor meer gedempt. Verder vond de aardbeving bij Chili uit de kust plaats in plaats van onder het land, zoals bij Haïti, wat er ook voor zorgt dat de trillingen een grotere afstand moeten afleggen voordat ze het vast land bereiken en daardoor meer gedempt zijn.
Een andere reden voor minder slachtoffers in vergelijking met Haïti is waarschijnlijk de bouwwijze van gebouwen. Die is in Chili beter dan in Haïti, waardoor er minder gebouwen helemaal zijn ingestort.

De lokatie van de aardbeving wordt aangegeven met de gele ster. (Bron figuur: USGS)
De lokatie van de aardbeving wordt aangegeven met de gele ster. (Bron figuur: USGS)
Seismiciteit van 1990 tot heden in het gebied rond de aardbeving van 27 februari 2010. Deze is weergegeven met een gele ster. (Bron figuur: USGS)
Seismiciteit van 1990 tot heden in het gebied rond de aardbeving van 27 februari 2010. Deze is weergegeven met een gele ster. (Bron figuur: USGS)
De kracht van de naschokken, weergegeven in de tijd. (Bron figuur: EMSC)
De kracht van de naschokken, weergegeven in de tijd. (Bron figuur: EMSC)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten