Rondleidingen bij het KNMI

Op de tweede en vierde woensdag van de maand zijn er bij het KNMI rondleidingen

In verband met de coronacrisis zijn er de komende maanden geen rondleidingen. Het is nog niet bekend wanneer de rondleidingen weer van start gaan. Aanmelden is op dit moment niet mogelijk.

De rondleidingen zijn bedoeld voor groepen belangstellenden in de KNMI-vakgebieden: meteorologie, klimatologie, seismologie en waarnemingen. Ze worden verzorgd door voormalig medewerkers. Er worden presentaties gegeven over het instituut, de totstandkoming van de weersverwachting en het werk van de seismoloog. In het historisch kabinet wordt de verzameling van zowel oude als nieuwe instrumenten getoond en, wanneer het weer het toelaat, wordt op het meetterrein uitleg gegeven over waarneemapparatuur.

De groepsgrootte is minimaal 15 en maximaal 30 personen. De minimumleeftijd is 16 jaar. In het voor- en najaar organiseert het KNMI twee rondleidingen waarin individuele aanvragen en zeer kleine groepen worden samengevoegd.

Praktisch

Alle deelnemers moeten zich op de dag zelf bij aankomst kunnen legitimeren. Op het KNMI-terrein is beperkte parkeermogelijkheid. Niet alle locaties zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Een lunch kost 8,50 euro per persoon, graag uiterlijk een week van tevoren boeken. Verder zijn er geen kosten verbonden aan het bezoek. Deelnemen is op eigen risico en verantwoordelijkheid.

Rondleiding aanvragen

Meer informatie of een rondleiding aanvragen kan per e-mail. Klik op deze link om een e-mail te sturen.

knmi-gebouw gezien vanaf de hoofdingang
KNMI-gebouw gezien vanaf de hoofdingang ©KNMI/Tineke Dijkstra
KNMI-gebouw met daarvoor het meetveld met meetapparatuur
KNMI-gebouw gezien vanaf het meetveld ©KNMI/Tineke Dijkstra

Veelgestelde vragen

Wanneer worden de rondleidingen gehouden?

Uitsluitend op woensdagen van 10.00 tot 14.30 uur (meestal de tweede en vierde woensdag van de maand). 

Is het ook voor scholen/scholieren?

Nee, gezien de opbouw van de rondleidingen ontvangen wij geen klassen of groepen leerlingen uit het basis‐ of voortgezet onderwijs. Stuur een e-mail naar HRM voor een eventuele deelname aan een individuele eendaagse beroepsoriëntatie (‘snuffelstage’.)

Wat houdt de rondleiding precies in?

Er worden presentaties gegeven door oud‐medewerkers over de organisatie en vakgebieden van ‘t KNMI: historie van het instituut, klimaat(verandering), weer en seismologie. Rondgang door het museum, bezoek aan het seismisch paviljoen en indien het weer het toelaat een wandeling over het meetveld.

Wat kan de omvang van mijn gezelschap zijn?

Minimaal 15 en maximaal 30 personen. Twee maal per jaar wordt voor individuele aanvragen en kleinere gezelschappen een samengestelde ‘verzameldag’ georganiseerd - ook op een woensdag - met hetzelfde maximum aantal deelnemers (wie het eerst komt...)

Kunnen mensen met een beperking ook deelnemen?

Ons hoofdgebouw, waar de presentaties gegeven worden, is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De historische gebouwen die tijdens de rondleiding bezocht worden zijn vanwege smalle trappen niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het meetveld is gelegen op gras, het is aan de deelnemers zelf om te bepalen of dat geschikt is.

Kan ik gebruikmaken van een lunch?

Ja, deze kan van tevoren aangevraagd worden, zij het uitsluitend voor het hele gezelschap. Deze bestaat uit enkele broodjes, melk en fruit. De kosten bedragen 8,50 euro per deelnemer en de rekening wordt na afloop aan het adres van de organisator gezonden. Bij de ontvangst wordt voor koffie en thee gezorgd. Aan de rondleiding zelf zijn verder geen kosten verbonden.

Zijn er mogelijkheden voor eigen presentaties of vergaderingen?

Het vertonen van door bezoekers meegebrachte films is vanwege eventuele copyright conflicten niet mogelijk. Aansluitend beschikken over een vergader‐ of borrelruimte behoort evenmin tot de mogelijkheden. Het maken van foto’s voor eigen gebruik is toegestaan.

Waar vindt het plaats?

Bij het KNMI aan de Utrechtseweg 297, 3731 GA De Bilt (N.B. dit adres staat soms nog niet in navigatiesystemen). Op het eigen terrein is een beperkt aantal parkeerplaatsen voorzien. Bereikbaarheid met OV: de bushalte De Bilt/Tunneltje ligt op 5 minuten loopafstand.