Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van woensdag 26 juli tot maandag 07 augustus

Synoptische ontwikkeling:

Een hoogtelaag boven centraal Europa trekt oostwaarts en verliest zijn invloed op het weer in ons aandachtsgebied. Woensdag passeert in de bovenlucht een vlakke rug. Later in de week komt het weer onder invloed van een groot Atlantisch laag. De stroming is aanvankelijk westelijk met passage van een zwakke frontale zone op donderdag 27 juli. In het weekeinde lijkt de stroming wat te krimpen en tijdens het weekeinde van 29/30 juli komt ons land waarschijnlijk in warmere lucht, maar al tijdens het weekeinde passeert een front. Dit lijkt in de dagen daarna dicht in de buurt van ons land te blijven liggen.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

Met betrekking tot de ontwikkelingen later in de week zijn de grote lijnen wel min of meer hetzelfde: een groot laag nadert vanaf de oceaan, met eerst aanvoer van relatief vrij koele lucht, maar in het weekeinde waarschijnlijk warmer als de stroming naar zuidwest draait. We zien dit in de EPS-uitvoer terug. Kans op temperaturen >25 graden zijn ten opzichte van de vorige runs iets afgebouwd. Ontwikkelingen qua weerbeeld in en na het komende weekeinde is echter uiterst onzeker. Heeft alles te maken met de timing van het slepende koufront. Positie van de druksystemen in de verschillende leden/clusters verschilt eigenlijk niet zoveel. Het is veel meer de vraag waar ons land zich t.o.v. het polaire front bevindt. Dit lijkt zich begin van de volgende week nog een aantal dagen van ons land te begeven, waarbij we in een kleine meerderheid weer aan de koele kant terechtkomen.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Wisselvallig met af en toe zon, maar soms ook wat regen of een bui. In het weekeinde warmer.

Samenvatting EPS-periode:

Ongeveer 60% kans op een terugkeer van het vrij koele en wisselvallige weertype. Rond 40% kans op het aanhouden van het warmere weertype.

Paraaf meteoroloog: buscher

Uitgifte: 24/07/2017 04.18 uur LT