Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van zondag 22 januari tot vrijdag 03 februari

Synoptische ontwikkeling:

Bij aanvang van de periode zien we dat een hoog boven Oost-Europa een uitloper heeft tot over ons land richting het Verenigd Koninkrijk. De rug-as (later nieuw centrum) is aanvankelijk gesitueerd pal boven ons land en kleine verschillen in positionering kunnen grote gevolgen hebben voor een puntverwachting. Tot en met het begin volgende week blijft het een subtiel spel van deze positionering. Daarna zien we in de OPER dat de hogedruk wordt teruggedrongen richting Rusland en wordt de stroming mede door cyclonaliteit boven de Atlantische Oceaan zuidelijk, eind volgende week zuidwestelijk.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

In het EPS zien we de genoemde subtiliteiten tot uiting komen en zien we kleine positioneringsverschillen tussen de diverse leden. De ruimtelijke verdeling wordt tevens duidelijk in de diverse puntverwachtingen. Zo zullen aanvankelijk de temperatuurverschillen tussen noord (noord van de as) en zuid (zuid van de as) tamelijk groot zijn, met de relatieve koude in het zuiden van het land. In de EPS termijn zien we de verdere omslag naar een zuidwestelijke stroming bevestigd door het gros van de leden. Er zijn er nog een handvol die vasthouden aan de invloed van meer hogedruk en (stralings)koude

Samenvatting meerdaagse-periode:

Rustig winterweer met lage neerslagkansen. Overdag temperaturen enkele graden boven nul, 's nachts lichte, soms matige vorst.

Samenvatting EPS-periode:

Aanvankelijk rustig 'kwakkelweer' met overdag temperaturen enkele graden boven, 's nachts onder nul. In de loop van de periode is de kans vrij groot (80-90%) op een zachter en wisselvalliger weertype.

Paraaf meteoroloog: diepevee

Uitgifte: 20/01/2017 04.09 uur LT