Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van maandag 27 maart tot zaterdag 08 april

Synoptische ontwikkeling:

Aanvankelijk hebben we een dipool blokkade met de as langs 10 WL. Aan de grond ligt het hoog boven de Britse Eilanden met een uitloper juist ten noorden van ons land. De dipool gaat maandag snel over in een omega waarvan de as zuidoostwaarts trekt en daarmee het hoog aan de grond. Dinsdag passeert een zwakke occlusie van het zuidwesten uit. Daarna komen we snel onder invloed van een ZW-NO georienteerde hoogterug boven Midden-Europa waarbij het hoog aan de grond boven Oost-Europa ligt en de stroming bij ons zuidzuidwestelijk is. Op vrijdag 1 april passeert in vrijwel alle leden een koufront van een depressie die op de NO Atlantische Oceaan NNO-waarts trekt. In het grootste deel van de leden komen we daarna onder invloed van een hoog dat vanaf de Oceaan naar West-Europa trekt, in ongeveer 30-40% van de leden blijft het hoog zodanig westelijk dat de stroming boven W-Europa duidelijk westelijk is waarbij van tijd tot tijd fronten passeren.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

De uitvoer is grootschalig gezien consistent met die van de vorige runs. De neerslagkans (1 mm of meer) op dinsdag is duidelijk toegenomen en ligt nu rond 30% (was minder dan 5%). In de zonneschijn/bewolking is dit niet goed terug te vinden, wat er op wijst dat het een kortdurend gebeuren zal zijn (neerslag uit hogere bewolking). Temperaturen stijgen na het weekeinde flink, en de ervaring leert dat bij weinig wind en veel instraling Tx 1-2 graden hoger uitkomt dan in de EC uitvoer. Ma/di en do/vr kan het dan op veel plaatsen 20 graden, of aan het einde van de week nog wat warmer, worden. De passage van het koufront op vrijdag (zoals het er nu uitziet in de nacht naar vrijdag) is consistent in de uitvoer aanwezig, alsmede ook de duidelijke tendens tot nieuwe hogedrukinvloed daarna.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Zacht tot zeer zacht en meest droog voorjaarsweer. Aan het eind van de week regen.

Samenvatting EPS-periode:

60% kans op een snelle overgang naar droog weer met temperaturen boven normaal, 40% kans op licht wisselvallig weer met temperaturen rond of iets onder normaal.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp

Uitgifte: 25/03/2017 02.47 uur LT