Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 26 november 2017 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven de Noorse Zee beweegt zuidoostwaarts richting het Scandinavische vasteland en vult daarbij wat op, een bijbehorende trog boven de noordelijke helft van de FIR beweegt oostwaarts. Een secundair laag ligt om 06 UTC boven Duitsland en beweegt verder ONO-waarts. Een golvende occlusie in het laagje heeft om 06 UTC net zuidoosten van het land verlaten. In de loop van de dag neemt de westelijke stroming in kracht toe en voert polaire lucht aan. Een tweetal hoogtetroggen trekken respectievelijk in de middag en avond over onze omgeving zuidoostwaarts, T500 hPa gaat dan tijdelijk naar -38 C. Zondagochtend trekt er nog een derde hoogtetrog over met name de noordelijke helft van de FIR. Later op zondag warmt de bovenlucht geleidelijk op maar de stroming blijft tot in de avond cyclonaal.

Modelbeoordeling:

Actueel is vooral de mist een belangrijk aandachtspunt, alle modellen geven hiervoor een duidelijk signaal. De vraag is hoe dik de mist wordt, momenteel zijn het voor mistbanken die niet al te dik zijn. Mochten deze de komende uren nog wat dikker worden zal het even duren voor het opgelost is, alle modellen later dit voor het middaguur gebeuren. Het tweede aandachtspunt is de toenemende buiigheid. Momenteel zien we al een buienlijn boven de de noordelijke helft van de FIR, de modellen geven dit goed weer, alleen in HARM36 is het signaal duidelijk te zwak. Voor de rest van de verwachtingsperiode zitten de modellen redelijk op een lijn. In de NESO-plaatjes zien we in de avond en nacht al de eerste signalen van wat natte sneeuw, echt veel zal dit nog echter niet voorstellen, het meeste zal gewoon regen zijn. HARM36 zit met de uitschieters in de wind tijdens buien duidelijk hoger dan de overige modellen.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Modellen laten in de polaire lucht over het algemeen een te kleine amplitude in de temperatuur zien. Actueel landinwaarts temperaturen rond het vriespunt, lokaal iets eronder. In de nacht naar zondag landinwaarts minima van enkele graden boven nul, voor lichte vorst lijkt er toch net even wat teveel bewolking. Tx overdag zowel vandaag als zondag ca. 7 graden.

Wind:

Boven de noordelijke Noordzee actueel 7 Bft, in de loop van de dag zien we ook de 8 Bft verschijnen. Met name boven zee tijdens buien kans op uitschieters naar 30-35 kn. Vanaf vanavond ook seinen voor 6 Bft in de kustdistricten, later in de nacht naar zondag en zondagochtend mogelijk ook 7 Bft. In buien boven zee dan uitschieters tot ca. 40 kn, boven land tot ca. 30 kn. HARM36 laat boven zee zondagochtend zelfs uitschieters tot ca. 45 kn zien.

Bewolking:

Op de Noordzee bij de trog opgelijnde Cb's met toppen tot ca. FL250. Verder zien we boven zee Cu-bewolking en boven land lokaal ook Sc. In de ochtend mogelijk stratus a.g.v. mistvorming, deze zou rond het middaguur weer opgelost moeten zijn. Verder in de polaire lucht cumuliforme bewolking met ook Cb's, met name rond de hoogtetroggen geclusterd. Toppen tot ca. FL250, in de loop van zondag geleidelijk wat lagere toppen. In de nacht naar zondag en zondagochtend zien we vooral in het oosten en zuidoosten van het land stratus ontstaan, deels door de neerslag, deels door turbulente menging.

Neerslag:

Op de trog boven de noordelijke helft van de FIR opgelijnde buien met lokaal ook onweer. Overdag verder toenemende buienkans, vooral wanneer de bovenlucht verder afkoelt naar 38 C. De kans op onweer blijft aanwezig. In de NESO-plaatjes zien we in de avond en in de nacht naar zondag ook een signaal voor natte sneeuw, het meeste zal echter gewoon regen zijn. Ook de kans op hagel is niet uit te sluiten.

Zicht:

In de polaire lucht buiten de neerslag meest goede zichtcondities. Vannacht en en in de ochtend mist(banken), actueel al op uitgebreide schaal aanwezig in het midden en noordoosten van het land.

Paraaf meteoroloog: homan

Uitgifte: 25/11/2017 04.54 uur LT.