Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 22 september 2017 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Aan de westflank van een hoog boven Duitsland is de stroming bij ons zuidelijk. Een golvend koufront (met daar vooruit nog een buienlijntje) ligt boven de Noordzee en Engeland en trekt langzaam oostwaarts. Het front bereikt vrijdag vroeg in de ochtend het westen van ons land en verlaat pas later in de avond het oosten. Na passage van het koufront wordt polaire lucht aangevoerd. Een rug van hoge druk komt dan vanuit het westen naderbij en ligt in de nacht naar zaterdag boven ons land.

Modelbeoordeling:

Altijd lastig om een goede timing te geven van de doorkomst van een zwak, golvend koufront. Zo ook in dit geval. De modellen lopen uiteen. In Harmonie36 blijft het front uiteindelijk over het noorden en noordoosten stagneren, terwijl het front in EC helemaal ten oosten van ons land komt te liggen. Het is dus nog onduidelijk en gaan er vanuit dat het front nog lang boven of nabij het noordoosten aanwezig blijft.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Vrijdag is 20 C in het oosten lokaal mogelijk, mits de frontale bewolking daar niet te snel binnenkomt.

Wind:

Geen seinen in de kustdistricten. Door het traag verplaatsende koufront en de hogedrukopbouw erachter zien we in enkele modellen de wind achter het front even aantrekken tot 5 Bft.

Bewolking:

Het noordwesten van de FIR mogelijk nog een CB op het langstrekkende buienlijntje. Elders veel velden hoge bewolking. Bij het koufront SC, tevens neemt de kans op stratus toe (momenteel ook, overeenkomstig met de modellen, op uitgebreide schaal zichtbaar boven Engeland). In ons land met name in het westen kans op ST. Timing van het front is hier gunstig voor (vroege ochtend). Met het langzaam doortrekken van het front zal de ST-kans kleiner worden als gevolg van de dagelijkse gang. De frontale bewolking lijkt overdag deels op te trekken en over te gaan in TCu/Cb. Achter het front, in de polaire lucht opklaringen.

Neerslag:

Nabij het noordwesten van de FIR eerst nog een enkele kleine bui. Verder nabij het koufront soms lichte regen, in de middag geleidelijk overgaand in een enkele kleine geïsoleerde buitjes. In de avond uitstervende buiigheid. Het kan zomaar zijn dat beide Harmonies de lichte frontale neerslag niet al te goed weergeven. Dat gebeurt wel vaker. Dat de neerslag overdag wat convectief is dan weer wel aannemelijk.

Zicht:

Komende nacht kans op een enkele mistbank. Lijkt niet heel veel te kunnen voorstellen omdat er ook vrij veel hoge bewolking aanwezig blijft. Signaal in de modellen is ook klein. In de frontale zone matige zichten, erachter in de polaire lucht goed zicht. In de nacht naar zaterdag is de mistkans een stuk groter. In de polaire lucht bij vrijwel geen wind kunnen er makkelijk en veel mistbanken ontstaan. Voorwaarde is wel dat de frontale bewolking voldoende oplost of is weggetrokken.

Paraaf meteoroloog: nolet

Uitgifte: 21/09/2017 18.37 uur LT.