Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 26 maart 2017 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een centrum van hoge druk ligt ten noordwesten van ons land boven de Noordzee. Een uitloper van dit hoog richting Polen bevindt zich net ten noordoosten van het Waddengebied. Rondom dit hoog beweegt vochtigere lucht zuidwestwaarts over het land. Aan het einde van zondagavond bouwt een tweede centrum op boven Tsjechië en Oostenrijk.

Modelbeoordeling:

Met het binnen lekken van vochtigere lucht (van origine behorende bij een oude occlusie) neemt de kans op mist en bewolking in de nacht en vroege ochtend duidelijk toe. De modellen komen met verschillende scenario's, die wel 1 ding gemeen hebben: met name het noorden maakt kans op mist(banken) en op de Noordzee zal vanaf morgen (lage) bewolking aanwezig zijn. Het zuiden blijft waarschijnlijk zonnig met sluierwolken. Daarbij moet wel aangetekend worden dat Harmonie36 nu al een omvangrijk mistveld boven zee heeft dat er in werkelijkheid niet zit en dat Hirlam weer onrealistische mistpatronen boven zee laat zien. TAF-Guidance houdt de kansen op minder dan 1500 m nog klein voor de komende donkere uren, maar een stuk hoger in de nacht naar maandag.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Temperaturen in de nacht in de modellen zijn realistisch, met uitzondering boven zee in de niet realistische mistvelden. Overdag hier en daar een graad hoger dan in de uitvoer, m.n. de EC uitvoer is bij sterke instraling altijd aan de koude kant.

Wind:

Wind en uitschieters overdag hoger (uitwisseling) dan in de modeluitvoer. Vanavond buitengaats (kans op) noordoost 6 Bft in de (zuid)westelijke kustdistricten. Mogelijk zondagmiddag in Vissersbank een kleine kortdurende 7.

Bewolking:

Van het noorden uit neemt vanaf komende nacht de bewolking toe in de FIR (boven zee). Stratus is hierbij niet uitgesloten. Mogelijk dat deze bewolking ook het noorden van het land bereikt. Doordat de lucht vochtiger is, kunnen overdag ook stapelwolken tot ontwikkelingen gaan komen. ECEPS vertoont een somber beeld qua bedekkingsgraad, maar het gaat veelal om hoge bewolking.

Neerslag:

Geen.

Zicht:

Vannacht kans op mist(banken) in het noorden van het land. Daar de minste wind. Naar het zuiden toe nemen wind en geowind toe; daar lijkt het niet aan de orde. Zondag overdag is het noorden gevoelig voor bewolking (SC) vanaf zee bij de occlusierestanten. ST is daarbij boven zee en de kustgebieden niet uitgesloten. Actueel zit er ST in Vikingbank.

Paraaf meteoroloog: zwagers

Uitgifte: 25/03/2017 17.01 uur LT.