Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 21 januari 2017 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een hoog boven Tsjechie heeft een uitloper tot boven ons land. De rug-as ligt van Texel naar Groningen, kantelt geleidelijk en wordt meer NW-ZO georienteerd, en beweegt op zaterdag geleidelijk weer noordwaarts. Ten zudien van de rug voert een oostelijke stroming continentaal polaire lucht aan. Ten noorden van de as is de aangevoerde lucht maritiem en vochtiger. Een warmtefront (Td = 5 ) ligt net ten noorden van de Wadden van EHJA naar Platform Gemini en is vrijwel stationair en beweegt zaterdag weer noordwaarts en verliest daarbij steeds verder aan frontaal karakter.

Modelbeoordeling:

Modellen zijn tamelijk eenduidig qua beschrijving van de rug-as. In de neerslag zitten wat verschillen Harmonie36 beschrijft (nog steeds) teveel neerslag. Neerslagsignalen zijn erg klein en haast verwaarloosbaar. Qua bewolking bij het warmtefront zien we dat Hirlam en Harmonie het beiden redelijk goed te pakken hebben, misschien is Harmonie iets te pessismistisch.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Vandaag door instraling oplopende temperatuur en vrijwel overal enkele graden boven nul. Hirlam lijkt hierin (zoals vaker te zien) wat te conservatief. Nacht naar zaterdag en zaterdag overdag min of meer een herhaling van zetten. Het noorden lijkt dan toch wat minder koud te worden door geleidelijk binnensijpelen van de vochtige en wat zachtere lucht.

Wind:

Geen seinen.

Bewolking:

Bij het warmtefront een smalle band met ST rond 500 vt. Ten noorden ervan SC Ten zuiden ervan aanvankelijk nauwelijks significante bewolking. Vanuit Duitsland zien we wel velden SC/AC het oosten van het land binnenlopen. Door het langzame kantelen van de rug-as zien we in het noordoosten SC het land binnenkomen. Als dit proces doorzet kan daar zich in de middag en avond mogelijkerwijs ook ST voordoen. In de loop van de zaterdag zien we de bewolking weer noordwaarts bewegen als de rug-as naar het noorden trekt.

Neerslag:

Neerslagsignalen zijn zeer gering boven land en m.i. nagenoeg verwaarloosbaar. Bij en op nadering van het warmtefront lokaal lichte motregen. Mochten er vanavond in het noorden/noordoosten wat spatten vallen dan is het even opletten hoe de wegdektemperaturen zijn. Waarschijnlijk is de T2m dan al boven nul. (volgens wegdekmodel zou het nagenoeg geen probleem moeten opleveren) Hirlam komt wel met een ijzelsignaal. Het is echter bekend dat deze een te traag reagerende bodem heeft bij een koudere periode in de winter waardoor T-opp te lang laag blijft en deze ijzel (motregen op bevroren ondergrond) berekent.

Zicht:

In de rug-as en nabij het warmtefront nevel, lokaal mogelijk mist. Elders overwegend meer dan 8 km.

Paraaf meteoroloog: diepevee

Uitgifte: 20/01/2017 04.49 uur LT.