Nieuwsbericht

Klimaatakkoord Parijs 1 jaar later: de urgentie blijft

12 december 2016

De aanloop naar de grote klimaattop in Parijs, een jaar geleden, was niet zonder zorgen. Het KNMI gaf dan ook een Code Oranje voor het Klimaat af. Maar het klimaatakkoord werd een groot succes. Er lag een hoopvol onderhandelingsresultaat dat de uitstoot van broeikasgassen moet terugbrengen om de opwarming van de aarde te temperen.

In het akkoord wordt de bovengrens van 2 graden opwarming ten opzichte van het pre-industriële tijdperk voor het eerst in een juridisch instrument verankerd. Bovendien is het streven vastgelegd om de opwarming mondiaal beperkt te houden tot 1,5 graad. Inmiddels is het akkoord door 110 landen geratificeerd en is vorige maand in Marrakesh begonnen met het opstellen van implementatieplannen. De Nederlandse regering heeft een Nationale Adaptatie Strategie vastgesteld. De daad bij het woord. Voor achteroverleunen is geen tijd, de urgentie blijft.

Ambities
Het klimaat wacht niet. 2016 is het warmste jaar ooit, het derde op rij. Wereldwijd is het klimaat al 1 graad opgewarmd. In Nederland 1,7 graden. Ondanks de afspraken en toegezegde inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen zal het klimaat zonder aanvullende maatregelen wereldwijd 3 graden warmer worden.
Hoopvol  is de constatering dat de broeikasemissies al 3 jaar nauwelijks toenemen. Nederland lijkt haar klimaatdoelen tot 2025 te gaan halen. Voor de periode daarna zullen serieuze vervolgstappen nodig zijn.
Door klimaatverandering neemt de kans op extreem weer toe. Het is vooralsnog het meest tastbare gevolg van het veranderende klimaat, en in Nederland in het voorjaar van 2016 al concreet merkbaar door de zware buien in Noord-Brabant en Limburg die voor een half miljard aan schade veroorzaakten.

Early Warning
Het KNMI houdt er rekening mee dat dergelijke situaties met extreem of gevaarlijk weer de Nederlandse samenleving in de nabije toekomst vaker zullen treffen. Het maatschappelijk belang van goede en tijdige waarschuwingen is dan ook zeer groot, zegt KNMI-hoofddirecteur Prof. Gerard van der Steenhoven. “Het is deze realiteit die maakt dat het KNMI zich ten doel stelt de komende jaren een Early Warning Centre in te richten waar de beste waarnemingen en wetenschappelijke inzichten samenkomen om 24 uur per dag elk geofysisch risico te signaleren en de gevolgen ervan te helpen beperken.”

Parijs 12 december 2015: na het bekendmaken van het Klimaatakkoord door voorzitter en toenmalig Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius ©Arnaud BOUISSOU-Medde /SG COP21

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten