Meteoroloigical support for anticipatory water management

cj kok

METEOROLOGICAL SUPPORT FOR ANTICIPATORY WATER MANAGEMENT , C.J. Kok , B.G.J. Wichers Schreur , D.H.P. Vogelezang
In: Atmospheric Research
24 augustus 2010

In dit artikel wordt beschreven hoe het KNMI waterschappen kan helpen te anticiperen op extreem weer. Ruwweg half Nederland ligt beneden de zeespiegel. Daarom is een goede bescherming tegen extreme neerslag, hoge rivierstanden en hoge opzet aan de kust belangrijk. Regionaal ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de waterschappen en in dit artikel wordt uitgelegd hoe het KNMI in samenwerking met de Unie van Waterschappen een waarschuwingssysteem heeft ontwikkeld voor verwachte extreme neerslag.
Per deelnemend waterschap is in een aantal risicoprofielen vastgelegd wat voor dat waterschap extreem is. Dit is niet alleen afhankelijk van de verwachte hoeveelheid neerslag en de kans daarop, maar ook van de bergingscapaciteit en de al recent gevallen hoeveelheid neerslag. Het waarschuwingssysteem checkt elk uur de profielen aan de hand van de meest recente meteorologische informatie zoals radarwaarnemingen, het weermodel Hirlam en ensembleverwachtingen. Wordt ten minste 1 van de risicoprofielen overschreden dan wordt er automatisch een alertmail verstuurd naar het betreffende waterschap.
In dit artikel wordt het huidige operationele systeem beschreven en geƫvalueerd. Daarnaast wordt de mogelijkheid beschreven om binnen het systeem risicosituaties nog nauwkeuriger te definiƫren. Dit gebeurt dan door niet alleen extreme neerslag of droogte te beschouwen, maar dit ook te combineren met verwachte windsnelheid, - richting en wateropzet.
Het systeem is ontworpen door Kees Kok en Daan Vogelezang en het is sinds 2003 operationeel. Uiteindelijk werden 17 waterschappen klant.
Het waarom van het systeem is duidelijk: het is dienstverlening voor gevaarlijk weer. Nieuw aan het concept is dat iedere gebruiker zijn persoonlijk risicoprofiel kan samenstellen. Het systeem is op maat gesneden voor iedere gebruiker. Het ontwerp draait volledig automatisch en checkt ieder uur de verwachtingen.
Kees Kok was de hoofdauteur van het artikel en hij werkt sinds 2003 iedere week wel even aan het systeem. Zo houdt hij zich dan bezig met monitoren, klantencontact, verbeteringen, aanpassingen en het schrijven van rapporten. Inmiddels is het systeem een vrij generiek systeem dat ook gebruik kan maken van Harmonie en GLAMEPS en veel meer (potentiele) toepassingen heeft. In de toekomst gaan ook Pro Rail en Meteo Alarm gebruik maken van het systeem.

Bibliographic data

cj kok. Meteoroloigical support for anticipatory water management
Journal: knmi-document, Year: 2015