Het KNMI publiceert kaarten met neerslagsommen afgeleid uit beelden van de neerslagradar, gecorrigeerd met neerslagmetingen.
In de 'neerslagradarkaarten' wordt de etmaalsom neerslag (mm) gepresenteerd over het tijdvak 08-08 UT ( 09-09 uur wintertijd, 10-10 uur zomertijd).
De getoonde neerslaghoeveelheid is bepaald door de beelden van de neerslagradar, zoals die om de vijf minuten worden gemaakt, over 24 uur te sommeren. In een tweede stap is dit cumulatieve radarbeeld gecorrigeerd aan de hand van de gevalideerde neerslagaftappingen zoals deze zijn verricht op de 325 KNMI-neerslagstations.
De ruimtelijke resolutie van de neerslagradar en dus van het neerslagkaartje bedraagt één vierkante kilometer.
De gecorrigeerde beelden van de neerslagradar worden eens per maand gepubliceerd, na vrijgave van de gevalideerde etmaalsommen van de neerslag van de 325 KNMI-neerslagstations. Deze gevalideerde gegevens zijn ca. 2 tot 3 weken na afloop van een maand beschikbaar.
Beelden van de neerslagradar zijn meestal geschikt om het ruimtelijk patroon van de neerslag op hoge resolutie weer te geven. De radar is minder goed in staat om de exacte hoeveelheid op een bepaalde plaats te detecteren. Daarom wordt het cumulatieve neerslagbeeld gecorrigeerd met behulp van de gevalideerde neerslagaftappingen van de KNMI-neerslagstations. Het resultaat is een kaart die niet alleen het ruimtelijk patroon juist weergeeft, maar ook de hoeveelheid neerslag met voldoende nauwkeurigheid beschrijft. Het correctieproces kan een minder goed resultaat opleveren in het geval van zeer lokale, zware buien.
Met name tijdens rustig en helder weer komt het soms voor dat vooral boven de Noordzee door de neerslagradar valse echo's ("clutter") worden gedetecteerd. Het verdient daarom aanbeveling om bij het gebruik van de kaarten ook andere weersinformatie te betrekken.
Soms trekken buien zeer snel over ons land. De neerslagradar, die iedere vijf minuten een volledige scan maakt, is dan niet goed instaat om continue de positie van de bui vast te leggen. In het neerslagbeeld ontstaat hierdoor een geribbeld patroon. Iedere "ribbel" geeft daarbij de positie van een bui aan om de vijf minuten.