Kerntaken

Het KNMI draagt 24/7 bij aan een veilig en leefbaar Nederland, door de samenleving te voorzien van onafhankelijke kennis, advies en waarschuwingen over risico’s op het gebied van weer, klimaat en seismologie. 

Missie

Het KNMI draagt 24/7 bij aan een veilig en leefbaar Nederland, door de samenleving te voorzien van onafhankelijke kennis, advies en waarschuwingen over risico’s op het gebied van weer, klimaat en seismologie. 

Visie 

Het klimaat verandert, het weer wordt grilliger, de bodem trilt. Nederland veilig en leefbaar houden wordt een steeds uitdagender opgave. Daarom wil het KNMI meer inzicht krijgen in de invloed van weer, klimaat, seismologie en andere geofysische verschijnselen op de samenleving, op korte en lange termijn. In samenwerking met onze maatschappelijke partners en vanuit een solide positie in een sterk internationaal netwerk genereren en combineren we de beste waarnemingen, wetenschappelijke analyses en hoogwaardige technologie om Nederland tijdig te informeren, te adviseren en te waarschuwen.

Ambitie 2035 ©KNMI

Kerntaken

Het KNMI levert meteorologische en seismologische producten en diensten die diverse overheidsorganisaties ondersteunen bij hun publieke taken en verantwoordelijkheden op het gebied van openbare orde en veiligheid. Het KNMI is een agentschap van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De kennis en informatie van het KNMI is 24/7 operationeel beschikbaar. Op het gebied van weer voorziet het KNMI het algemeen publiek, de overheid, de lucht- en de scheepvaart van weerinformatie met de nadruk op waarschuwingen. Bijvoorbeeld voor wind, storm, gladheid, mist of voor sneeuw dat kan leiden tot overlast, schade of letsel. Bij gevaarlijk en extreem weer geeft het KNMI waarschuwingen uit waarbij uitgegaan wordt van de impact op de samenleving.

De impact van gevaarlijk en extreem weer op de samenleving zijn het uitgangspunt van de KNMI-weerwaarschuwingen.

De lucht- en scheepvaart krijgt specifieke weerinformatie van het KNMI. De maritieme meteorologen verzorgen de wind- en stormwaarschuwingen. De luchtvaartmeteorologen informeren en adviseren de luchtverkeersleiding op Schiphol maar het KNMI is er ook voor de kleine luchtvaart en ballonvaart.

Het KNMI heeft een uitgebreid meetnetwerk dat de basis vormt voor de vele producten, diensten en onderzoek van het kennisinstituut. Meetstations verspreid over Nederland, neerslagradars, neerslagwaarnemers en satellietinstrumenten zorgen voor constante datastroom aan meteorologische waarnemingen. Verschillende soorten seismologische meetinstrumenten monitoren bodembewegingen in Nederland. Deze data worden gebruikt voor het berekenen van weermodellen, klimaatmodellen en risicoanalyses waarvoor het KNMI een supercomputer in huis heeft.

Het KNMI verricht onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer, klimaat, seismologie en overige geofysica. Veelal in samenwerking met universiteiten en onderzoeksinstituten, zowel nationaal als internationaal. De keuze voor onderzoeksthema’s is gebaseerd op de stand van zaken in het (inter)nationale onderzoek en op vragen die vanuit overheden en samenleving gesteld worden.

Risico-reductie-cyclus

Om de Nederlandse samenleving zo optimaal mogelijk te adviseren en informeren over de risico's die weer, klimaatverandering en aardbevingen met zich meebrengen, signaleert het KNMI tijdig geofysische risico's. Het KNMI hanteert hiervoor de zogenoemde risico-reductie-cyclus: Voorbereiden & Voorkomen > Waarschuwen & Adviseren > Evalueren & Verbeteren.

Meten, onderzoeken, analyseren. Het KNMI blijft nieuwe kennis genereren om geofysische risico's tijdig te signaleren.

Na elke gebeurtenis wordt systematisch de balans opgemaakt. Incidenten worden geanalyseerd en in een brede context geplaatst. Om ervan te leren en nieuwe kennis te genereren zodat het KNMI nog preciezer kan waarschuwen en adviseren.
Met de risico-reductie-cyclus kan het KNMI als permanent lerende organisatie de beste producten en diensten blijven leveren voor een dynamische samenleving die Nederland is. Met de meest recente kennis en voortdurende innovatie draagt het KNMI bij aan een duurzame samenleving en economische kans voor Nederland.