Op 2 mei trok een uitgerekt lagedrukgebied tussen Zuid-Engeland en Noord-Frankrijk geleidelijk naar het noorden. Noord van dit lagedrukgebied was er sprake van vochtige en warme lucht in een oostelijke aanvoer. In Noord-Limburg liep de temperatuur voor het ontstaan van de buien op tot 26,9 °C.
Aan de noordkant van het lagedrukgebied ontstonden aan het einde van de middag op grote schaal onweersbuien, langs een zogenoemde convergentiezone (de rode lijn met haakjes in figuur 1). De buien trokken in een oostelijke bovenstroming geleidelijk westwaarts. De felste onweersbuien lagen aan de voorkant van de convergentiezone, daarachter draaide de wind naar het westen, werd koelere lucht aangevoerd en namen de buien in activiteit af.
Op veel plaatsen in het midden en zuiden van het land was er sprake van fikse onweersbuien. Figuur 2 laat het radarbeeld zien om 19:50 uur. De meeste buien lagen op dat moment boven Limburg en het oosten van Noord-Brabant. Figuur 3 toont de hoeveelheid neerslag die viel tussen 2 mei 10:00 uur en 3 mei 10:00 uur. De meeste neerslag viel in Limburg, met in Venlo 70 millimeter. Ook in een strook van oost naar west over Gelderland viel veel neerslag. In Ede werden hagelstenen van 3 centimeter gemeten.
De onweersbuien zorgden in het midden en zuiden van het land plaatselijk voor veel overlast. Vooral rond Venlo en in het zuiden van Limburg was de impact groot, met op meerdere plaatsten ondergelopen straten. Op verschillende snelwegen lag water op de weg, waardoor de A2 tussen Eindhoven en Maastricht tijdelijk was afgesloten. Ook buiten Limburg was er overlast. In Ede vielen hagelstenen van 3 centimeter, in Voorthuizen liepen ook diverse straten onder. Op een aantal plaatsen sloeg de bliksem in.
Het KNMI heeft 1 mei rond 13:15 uur een waarschuwing uitgegeven voor de weersituatie van 2 mei. Dit betrof een code geel voor onweersbuien met plaatselijk één van de volgende verschijnselen (figuur 4):
“Morgenmiddag en -avond zijn er op meer plaatsen onweersbuien mogelijk in het zuiden en midden van het land. Deze buien kunnen gepaard gaan met windstoten, hagel en veel neerslag. Ook dan is er kans op overlast bij buitenactiviteiten en in het verkeer. Daarnaast kan plaatselijk wateroverlast optreden.”
Later op de avond van 2 mei (23:00 uur) werden voor Limburg en Noord-Brabant nog waarschuwingen (code geel) uitgegeven voor ≥ 50 millimeter in 24 uur (figuur 5):
"In Limburg en Noord-Brabant zijn de onweersbuien inmiddels verdwenen, wel valt daar vannacht en morgenochtend nog regen, in totaal nog circa 20 millimeter. Aangezien daar al op veel plaatsen veel neerslag is gevallen kan ook dat verdere wateroverlast tot gevolg hebben.”
De waarschuwingen zijn 3 mei om 01:30 uur beëindigd.