Waarschuwing voor gladheid door sneeuw in Noord-Brabant en Limburg
Op 8 januari lag er een front boven het noorden van Frankrijk, richting Luxemburg. In de loop van de avond en nacht trok deze noordoostwaarts (zie figuur 1). De sneeuw bij dit front bereikte in de avond het zuiden van het land, waardoor de temperatuur hier snel daalde. Daardoor kon de sneeuw blijven liggen. In de nacht sneeuwde het tijdelijk minder.
In Maastricht lag er donderdagochtend vroeg een sneeuwdek van 3 centimeter, verder naar het zuiden en oosten liep dit op tot 5-8 centimeter (zie figuur 2).
In de ochtend van 9 januari trok er een tweede gebied met sneeuw over dat bij hetzelfde front hoorde. Dit sneeuwgebied reikte wat verder naar het noorden, waarbij sneeuw in het oosten van Noord-Brabant en Limburg viel (zie afbeelding 4). Verder naar het noord(west)en ging de sneeuw over in natte sneeuw en regen. Aan het eind van de ochtend lag er op het KNMI-station Beek bij Maastricht een sneeuwdek van 13 centimeter. In Ell, in Noord-Limburg lag 4 centimeter sneeuw, in Volkel 2 centimeter. Verder naar het westen en noorden viel nauwelijks sneeuw.
Het sneeuwgebied trok in de loop van de ochtend geleidelijk naar het oosten en verliet aan het begin van de middag het land.
De sneeuw en gladheid veroorzaakten in de nacht enige problemen op de weg, met name voertuigen die kantelden of van de weg af gleden. In Gulpen viel een boom op een auto, vermoedelijk door het gewicht van de sneeuw. In de ochtendspits veroorzaakte de sneeuw extra files, maar grote problemen bleven uit. (bron: NOS)
Vanwege het al aanwezige sneeuwdek van woensdagavond en de verwachting dat er op donderdagochtend in de ochtendspits en het begin van donderdagmiddag nog 1-3 cm extra sneeuw werd verwacht in West-Brabant en 5-8 cm in Oost-Brabant en Limburg is woensdag om 22:36 uur een code oranje uitgegeven voor donderdagochtend.
“Vannacht kan het in het zuiden en zuidoosten al glad zijn door sneeuw. Donderdagochtend vroeg gaat het opnieuw sneeuwen in het zuidoosten. Met name tijdens de ochtendspits leidt dit op uitgebreide schaal tot overlast en vertragingen op de weg en in het openbaar vervoer. De meeste sneeuw wordt verwacht in het oosten van Brabant en in Limburg. Hiervoor is code oranje van kracht. Ook in delen van West-Brabant en het zuiden en oosten van Gelderland kan het glad worden door sneeuw. Hiervoor is code geel van kracht. De sneeuw trekt aan het begin van de middag naar Duitsland weg.”
In Noord-Brabant werd code oranje om 10:55 uur beëindigd. In Limburg gold code oranje tot 13:02 uur.
Door klimaatverandering neemt het aantal dagen met temperaturen onder het vriespunt, en daarmee de kans op gladheid, af. In het huidige klimaat (langjarig gemiddelde van 1991-2020) bedraagt het aantal vorstdagen (dagen met een minimumtemperatuur lager dan 0°C) in Maastricht 51. In de periode 1971-2000 bedroeg het aantal vorstdagen per jaar gemiddeld 58. In de toekomst neemt het aantal vorstdagen verder af. In het hoge uitstootscenario (H) zullen dat er in 2050 ongeveer 30 zijn, in het lage uitstootscenario (L) ongeveer 40.
Het aantal dagen met sneeuwval ligt in het huidige klimaat voor de provincie Limburg en het oosten van Noord-Brabant rond 22 dagen (figuur 3). Ook dit zal door klimaatverandering in de toekomst verder afnemen. De kans op situaties met sneeuw en gladheid wordt dus in de toekomst kleiner.