Achtergrond

Code oranje voor zeer zware windstoten door storm Conall op 27 en 28 november 2024

Zeer zware windstoten in Noord-Holland, Friesland, Flevoland, Groningen, Drenthe en Overijssel

Weersituatie

Storm Conall ontstond boven de Atlantische oceaan, trok oostwaarts en lag in de nacht van dinsdag 26 november naar woensdag 27 november boven het zuidwesten van Engeland. Daar nam hij verder in kracht toe. Woensdagochtend bereikte de storm het zuiden van de Noordzee, om verder noordoostwaarts te trekken naar het Waddengebied.

Naarmate de storm dichterbij kwam, namen de wind en windstoten toe. Het gebied met de sterkste wind verplaatste zich in de loop van de avond noordoostwaarts. In Stavoren en Den Helder werden windstoten gemeten van zo’n 120 km/uur, op meerdere andere plekken in de noordelijke kustprovincies windstoten van 110-120 km/uur. Ook werd er op enkele plekken een windkracht 9 gemeten. Op Vlieland stond er enige tijd een windkracht 10 met windstoten van bijna 130 km/uur.

Woensdag later in de avond en donderdagnacht trok het lagedrukgebied naar het noorden van Duitsland. Van het zuidwesten uit nam de wind daardoor weer af.

Figuur 1: Weerkaart 27 november 2024, 13.00 uur
Figuur 1: Weerkaart 27 november 2024, 13.00 uur
Figuur 2: Hoogst opgetreden windstoten op 27 november 2024
Figuur 2: Hoogst opgetreden windstoten op 27 november 2024

Impact

Enkele veerdiensten zijn vanwege de verwachte storm stilgelegd op woensdagavond en de NS had uit voorzorg de dienstregeling aangepast. Ook werden er meerdere vluchten geschrapt op Schiphol. 

 Op meerdere plekken in het land zijn door de windstoten bomen omgevallen op huizen, auto’s en op de weg. Dit leidde tot honderden meldingen van schade, meldden verschillende verzekeraars. In Gelderland is door een omvallende boom één dodelijk slachtoffer gevallen. Vanwege de uitgegeven waarschuwing kwam de spits al vroeg op gang, waardoor het niet drukker was dan normaal op de weg tijdens de spits zelf. (bron: NOS) 

Uitgegeven weerwaarschuwingen

Het KNMI geeft tot 48 uur van tevoren codes geel uit voor gevaarlijk weer. Op maandag 25 november om 20:55 uur werd dan ook al gewaarschuwd voor zware windstoten in Flevoland, Friesland, Groningen, het IJsselmeergebied, Noord-Holland, het Waddengebied, de Waddeneilanden, Zeeland en Zuid-Holland, dinsdag aangevuld met Drenthe en Overijssel. In de loop van de dinsdag en woensdagochtend werd de precieze koers van de storm duidelijker. De waarschuwingen werden daarom bijgesteld naar alle provincies ten noorden van de grote rivieren.

Samen met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) heeft het KNMI de namenlijst voor het seizoen 2024-2025 samengesteld. De naam Conall is ingebracht door de Ierse weerdienst en is de derde naam op de stormnamenlijst van dit seizoen, dat 1 september is gestart.

Figuur 3: Uitgegeven waarschuwingen KNMI 27 november 10:10 uur

Op 27 november om 10:10 uur werd een code oranje uitgegeven voor zeer zware windstoten van 120-130 km/uur in de kustgebieden en 100-110 km/uur een stuk landinwaarts in de noordelijke provincies (figuur 3). Vanwege de koers van de storm gold de code oranje in Noord-Holland al van 18:00 uur tot 22:00 uur, terwijl de code oranje in bijvoorbeeld Groningen van 21:00 uur tot 01:00 uur gold.

“Vanaf het einde van de middag en vooral vanavond krijgen we met storm Conall te maken. Vanavond geldt in het noorden code oranje voor zeer zware windstoten. Het gaat om de provincies Noord-Holland, Friesland, Flevoland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Hier kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Het verkeer zal hinder ondervinden, vooral fietsers en bestuurders van vrachtwagens en auto's met aanhanger moeten alert zijn. Bomen kunnen omwaaien en er is kans op schade aan huizen en gebouwen zoals aan daken. (…) In de eerste helft van de nacht naar donderdag verlaten de (zeer) zware windstoten het noordoosten van het land.”

In de loop van de avond en het begin van de nacht werd de code oranje van zuidwest naar noordoost beëindigd en afgeschaald naar een code geel. De laatste code oranje werd om 00:57 uur beëindigd in Groningen. Om 02:09 uur werd ook de laatste code geel beëindigd.

Attributie

 Er zijn geen aanwijzingen dat het aantal stormen of de kracht ervan in Nederland is toegenomen door de klimaatverandering. Wel kan er steeds meer neerslag vallen in een storm volgens de KNMI’23-klimaatscenario’s.

Niet gevonden wat u zocht? Zoek meer achtergrond artikelen