Achtergrond

Code oranje voor zeer zware windstoten op 9 augustus 2018

Een klein lagedrukgebied trok op 9 augustus over ons land. De weermodellen berekenden een forse uitdieping van de depressie en daarmee samenhangend zeer zware windstoten. Het KNMI gaf een code oranje uit voor deze windstoten.

Synoptische situatie en opgetreden weersverschijnselen

Boven Oost-Europa bevond zich een omvangrijk hogedrukgebied. Aan de westflank van dit systeem stond boven West-Europa een zuidstroming waarmee vrij warme lucht werd aangevoerd. De scheidslijn van deze warme lucht met koelere lucht afkomstig van de oceaan lag van Spanje via Frankrijk naar Scandinavië (het polaire front). Het front lag min of meer parallel (zuid-noord) aan de stroming waardoor het golfde. Op een golf ontwikkelde zich op 9 augustus boven het midden van Frankrijk een klein lagedrukgebied dat noordwaarts trok.

Boven ons land (figuur 1) diepte het lagedrukgebied uit waardoor er zich met name aan de zuid(west)flank van de depressie een sterke luchtdrukgradiënt ontwikkelde. In deze smalle zone liep de gemiddelde windsnelheid sterk op en kwamen zware windstoten voor.

Figuur 1: Weerkaart 9 augustus 2018, 18.00 uur UT. Het lagedrukgebied ligt boven ons land, aan de zuidwestflank liggen de isobaren dicht bij elkaar (sterke luchtdrukgradient: veel wind).

Het compacte windveld trok in de avond van zuid naar noord over het land. In de kustprovincies kwamen zware windstoten voor van ca. 70-90 km/uur, dieper in het binnenland waren de stoten 55-80 km/uur (figuur 2).

De passage van de depressie ging gepaard met regen. In de oostelijke helft van het land ging het voornamelijk om enkele actieve buiencomplexen. De totale hoeveelheid neerslag (figuur 3) was significant, in een flink deel van het land viel 20 tot ca. 50 mm regen.

Figuur 2: Maximale windstoot op 9 augustus 2018. 1 m/s = 3,6 km/uur (10 m/s=36 km/uur)
Figuur 2: Maximale windstoot op 9 augustus 2018. 1 m/s = 3,6 km/uur (10 m/s=36 km/uur)
Figuur 3: Totale hoeveelheid neerslag op KNMI-neerslagstations (etmaal 9 aug 08.00 uur UT - 10 aug 08.00 uur UT)
Figuur 3: Totale hoeveelheid neerslag op KNMI-neerslagstations (etmaal 9 aug 08.00 uur UT - 10 aug 08.00 uur UT)

Uitgegeven waarschuwingen

In de nacht van 8 op 9 augustus heeft het KNMI code geel gegeven voor zware windstoten (02.44 uur):

"Donderdagavond kunnen er in het gehele land zware windstoten voorkomen tot ca. 80 km/uur, in het noordwesten en noorden van het land tot ca. 90 km/uur. De windstoten zullen in de nacht naar vrijdag het land verlaten, het laatst in het Waddengebied."

Om 12.17 uur heeft het KNMI code oranje uitgegeven voor een deel van het land voor zeer zware windstoten (figuur 4):

"Code oranje - Vanavond en vannacht (zeer) zware windstoten Vanavond kunnen er in de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland en in het IJsselmeer- en Waddengebied zeer zware windstoten van 80-110 km/u voorkomen uit een west tot noordwestelijke richting. Hiervoor is vanaf vanavond Code Oranje van kracht. Elders komen in de avond zware windstoten van 75-90 km/u voor. Hiervoor is Code Geel van kracht. De windstoten zullen in de nacht naar vrijdag het land verlaten, het laatst in het Waddengebied. Overige waarschuwingen: Vanmiddag komen er in het zuidoosten en oosten van het land onweersbuien voor. Daarbij kunnen hagel, windstoten van 60-75 km/u en plaatselijk eel regen in korte tijd voorkomen. Hiervoor is Code Geel van kracht."

In de loop van de avond werd code oranje beëindigd voor achterenvolgens Zeeland en Zuid-Holland. De code oranje werd op donderdag 9 augustus 2018 om 23:37 uur l.t. beëindigd voor alle provincies.

 

Figuur 4: Code oranje voor zeer zware windstoten in een deel van het land

Laatste wijziging 16 augustus 2018-Sluijter

Niet gevonden wat u zocht? Zoek meer achtergrond artikelen