De Weer- en klimaatpluim toont voor de komende 15 dagen de weersverwachting voor temperatuur, neerslag, wind, onstabiliteit (van april t/m oktober getoond) en sneeuw (van november t/m maart getoond). De Expertpluim toont daarnaast de verwachting van dauwpunttemperatuur, windrichting en bewolking.
Of open de presentatie 'De weersverwachting' als venster op klimaatverandering in een nieuw scherm.
De verwachting wordt gemaakt met een weermodel (Ensemble Prediction System, EPS).
De Expertpluim geeft meer detail in de weersverwachting doordat de 52 individuele runs zijn weergegeven. De Weer- en klimaatpluim geeft de onzekerheid in de verwachting eenvoudiger weer in de vorm van twee grijze banden.
De berekeningen worden om de 12 uur uitgevoerd: om 00 uur en 12 uur Universal Time (UT). De tijden in de pluimen zijn omgezet naar lokale Nederlandse tijd. De pluimen worden rond 11.00 en 23:00 (zomertijd) op de KNMI-website gepubliceerd.
Aan de grafiek voor temperatuur en neerslag in de Weer- en klimaatpluim is informatie over het klimaat toegevoegd. In deze grafieken wordt via een mouse-over informatie over de herhalingstijd van extreme waarden in de verwachting getoond. In de temperatuur grafiek zijn daarnaast de normaallijnen van het huidige en toekomstige klimaat geplot en de extreemste waarden ooit gemeten op die dag.
De onzekerheid van de verwachting neemt meestal toe met het groeien van de termijn van de verwachting. Met het Ensemble Prediction System (EPS) wordt een schatting gemaakt van die onzekerheid.
Na het maken van de verwachting met een rekenmodel met hoge resolutie, de ‘operationele verwachting’, wordt de berekening 51 maal herhaald. Dit gebeurt met een model met lagere resolutie om rekentijd te besparen. De eerste herhaling gebeurt met dezelfde uitgangstoestand als de 'run' met het hoge resolutie-model die de operationele verwachting opleverde. Deze zogenoemde controle-run biedt de mogelijkheid het effect van de verlaagde resolutie te bekijken door vergelijking met de operationele run. Bij de overige herhalingen is zowel de begintoestand als de modelfysica verstoord t.o.v. de beide eerste runs; dit om de effecten van onzekerheden in die begintoestand en modelfysica te simuleren.
De 51 verwachtingen samen geven de onzekerheid in de verwachting weer. Net als een rookpluim waaiert de verwachting uit: hoe meer de 51 verwachtingen uit elkaar lopen, des te onzekerder de verwachting.
In de Weer- en klimaatpluim worden niet de 51 afzonderlijke lijnen gepresenteerd, maar de mediaan (middelste waarde) en twee banden (donker en licht gekleurd) die respectievelijk 50 procent en 90 procent van de berekende waarden uit de runs weergeven.
De dikte van de band geeft aan hoe zeker de verwachting is. Des te smaller de band, des te zekerder de verwachting. Binnen de donkere band valt de helft van alle modelverwachtingen. Binnen de lichte band valt 90 procent van de modelverwachtingen. Hoe verder in de tijd, des te groter meestal de onzekerheid van de verwachting.
De mediaan wordt met een zwarte lijn weergegeven:
In de Expertpluim worden naast de hoge resolutie run (rood) en de controle run - zelfde uitgangssituatie maar lagere resolutie - (zwart gestippeld), de 51 afzonderlijke lijnen gepresenteerd (groen). De mediaan wordt met een rood gestippelde lijn weergegeven.
Voor iedere kalenderdatum zijn herhalingstijden van extreme temperaturen (zowel maxima als minima) bepaald. Indien de verwachte maximum- of minimumtemperatuur in de pluim een herhalingstijd heeft van meer dan eens per 2 jaar, dan zal er bij die waarde een blauwe (minimum) of rode (maximum) bal verschijnen. Voor de verwachte waarde wordt hierbij de 5 procent koudste, respectievelijk 5 procent warmste waarde gebruikt uit de EPS pluim, in andere woorden; de twee uiterste punten van de lichtgrijze (90%-kans) band.
Als met de muis over de bal wordt bewogen, verschijnt er een kader met informatie over de herhalingstijd van die temperatuur in het huidige klimaat (1991-2020) en hoeveel warmer de temperatuur met dezelfde herhalingstijd rond 2050 wordt, volgens de KNMI’14-klimaatscenario’s (GL en WH)-scenario.
Deze extra klimaatinformatie bij extreme temperatuurverwachtingen is voor Vlissingen tijdelijk niet beschikbaar.
Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de herhalingstijden van bepaalde hoeveelheden neerslag in ons land. Indien er een 6-uurlijkse neerslagsom wordt verwacht met een herhalingstijd van meer dan 1 keer per jaar (d.w.z. meer dan 25 millimeter in 6 uur), dan zal er een rode bal in de grafiek verschijnen. Voor de verwachte waarde wordt hierbij uitgegaan van de 5 procent hoogste waarde uit de EPS pluim, in andere woorden: het uiterste punt van de lichtblauwe (90%-kans) band.
Als met de muis over de rode bal wordt bewogen, verschijnt er een kader met de herhalingstijd van de verwachte hoeveelheid neerslag representatief voor het huidige klimaat. Tevens wordt de bovengrens voor toename in kans op een dergelijke hoeveelheid neerslag rond 2050 gegeven, volgens de KNMI’14-klimaatscenario’s (het WH-scenario).