Een ShakeMap is een representatie van de opgetreden grondversnelling ten gevolge van een aardbeving (PGA, Peak Ground Acceleration). Het KNMI publiceert ShakeMaps na het optreden van een aardbeving in Groningen met een magnitude groter dan 2.0.
Na het optreden van een aardbeving zijn de magnitude en lokatie van de aardbeving snel bekend. Echter, de effecten aan het oppervlak zijn niet zomaar af te leiden uit deze twee parameters. Meer gedetailleerde informatie is nodig om een goed beeld te geven van de gevolgen van een aardbeving aan het aardoppervlak.
Een aardbeving veroorzaakt allerlei trillingen van het oppervlak, afhankelijk van afstand tot en magnitude van de aardbeving. Daarnaast hebben bodemtype en variaties in de voortplanting van de seismische golven een grote invloed op de daadwerkelijke bodembeweging. Een ShakeMap geeft een goed beeld van de effecten van een aardbeving in termen van grondversnelling
ShakeMaps: het combineren van informatie van meetstations samen met een Ground Motion Prediction Equation (GMPE).
ShakeMaps combineren informatie van individuele meetstations samen met een Ground Motion Prediction Equation (GMPE). Een GMPE beschrijft hoe de diepe en ondiepe ondergrond de energie van aardbeving doorlaten en dempen. De GMPE vult de ShakeMaps aan daar waar geen metingen beschikbaar zijn.
ShakeMaps worden berekend voor bevingen met een magnitude > 2.0, dit om ervoor te zorgen dat er genoeg betrouwbare data beschikbaar is om een ShakeMap uit te kunnen rekenen.