Al eeuwen lang proberen mensen het weer een paar maanden van te voren te voorspellen. Wordt het een warme zomer? Wat zijn de kansen op een strenge winter? Gewone weersverwachtingen - hoe ontwikkelt zich de huidige atmosferische situatie - gaan principieel niet verder dan een week of twee vooruit. Toch valt er soms wat zinvols te zeggen over het weer op langere termijn: als dit chaotische weer op een voorspelbare manier door langzaam variërerende randvoorwaarden beïnvloed wordt. Die randvoorwaarden zijn bijvoorbeeld de temperatuur van het zeewateroppervlakte (SST), de stratosfeer, sneeuw, ijsbedekking en bodemvocht. De belangrijkste daarvan voor seizoensverwachtingen is El Niño - Southern Oscillation (ENSO), grootschalige temperatuur- en circulatieveranderingen in de tropische Stille Oceaan die het weer over grote gedeeltes van de wereld verstoren. Toch is zelfs de invloed daarvan meestal maar zwak vergeleken met de interne chaotische dynamica en komen we niet verder dan kansverwachtingen.
De belangstelling voor seizoensverwachtingen is altijd al groot, maar bereikt in Nederland traditioneel zijn hoogtepunt voor de winter. Dit jaar was er ook in de zomer veel interesse: beleidsmaatregelen voor de bestrijding van de overlast van de droogte hingen af van de kansen op regen voorbij de 10-daagse limiet van de middellange-termijn verwachting. Voor het gebruik van seizoensverwachtingen is het van groot belang te weten waar en wanneer seizoensverwachtingen voorspellende waarde hebben. In tegenstelling tot gewone weersverwachtingen is dat lang niet overal, en de skill hangt vaak ook van het seizoen af. In dit artikel kijken we naar de waarde van verleden ECMWF seizoensverwachtingen, en bekijken we of die meerwaarde hebben boven een simpel statistisch model.
GJ van Oldenborgh, MA Balmaseda, L Ferranti, TN Stockdale, DLT Anderson. Is het ECMWF seizoensverwachtingenmodel beter dan een statistisch model?
Journal: Meteorologica, Year: 2003, First page: 28, Last page: 33