Luchtverspreidingsmodellen kunnen tijdens ongevallen met gevaarlijke stoffen, zoals een brand of het vrijkomen van een giftige stof, informatie geven over de afstanden tot waar effecten zijn te verwachten.
Het KNMI en het RIVM hebben in een gezamelijk project en in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat pluimradar ontwikkeld. De applicatie stelt gebruikers in staat om zelfstandig eenvoudige verspreidingsberekeningen te doen.
Dit rapport bevat algemene informatie over hoe Pluimradar in de praktijk gebruikt kan worden en wanneer specialistische hulp op het RIVM en/of het KNMI aangevraagd kan worden of actief door één van deze twee instituten aangeboden wordt.
Daarnaast bevat het rapport de resultaten van de acceptatietesten die uitgevoerd zijn. Hiervoor is een validatieonderzoek uitgevoerd, waarvan de resultaten in dit rapport beschreven worden. De beschrijving van de testresultaten geeft informatie over de combinatie van de meteorologische invoer en de verspreidingsmodule en kan handvatten bieden om de uitvoer van Pluimradar in de warme fase van een ongevalssituatie te duiden.
Gertie Geertsema, Frank Kroonenberg, Gea Stam, Pepijn Morgenstern, Marco Nolet en Jasper Tomas
. PLUIMRADAR: Een snelle indruk van de verspreiding van stoffen door de lucht
KNMI number: KNMI-publicatie-234, Year: 2018