Vanaf 5 november 2024 is onze nieuwe app te downloaden. Met de KNMI-app ben je voorbereid op gevaarlijk weer.
De KNMI-app is in een nieuw jasje gestoken met als belangrijkste onderdeel de weerwaarschuwingen. Zo zijn de meldingen voor gevaarlijk weer verbeterd en krijg je nu ook advies over wat te verwachten en hoe je je kunt voorbereiden op gevaarlijk weer. Om de risico's terug te dringen en slachtoffers en schade te beperken is het belangrijk dat een weerwaarschuwing zo snel en goed mogelijk de juiste mensen bereikt. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders bij gevaarlijk weer het liefst meldingen op hun smartphone ontvangen en dat het KNMI als meest geschikte afzender hiervan wordt gezien.
Het weer wordt op verschillende manieren gemeten. Zo heeft het KNMI weerstations verspreid over Nederland, die gegevens hebben we in de app gecombineerd met metingen van burgers. Op deze kaarten met de actuele temperatuur voor jouw plaatsen is te zien dat het vaak warmer is in de stad. Dit is nu beschikbaar op iOS apparaten, Android volgt deze maand.
Het KNMI is het nationale kennis- en datacentrum voor weer, klimaat en seismologie. Daarom geeft de nieuwe app ook klimaatinformatie bij de weersverwachting en is het mogelijk meldingen te ontvangen voor aardbevingen in Nederland.
Bij het ontwerpen en ontwikkelen van deze app is speciale aandacht besteed aan toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid en kwaliteit. Zo hebben we rekening gehouden met een brede doelgroep inclusief mogelijke beperkingen. De CO2-voetafdruk van de app is zo klein mogelijk gehouden door de regels van Green Software Engineering toe te passen. Verder is de app reclamevrij en komt in 2025 de broncode vrij beschikbaar.
Download de KNMI-app voor Android in de Play Store.
Download de KNMI-app voor iOS in de Apple Store.
Het KNMI heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een Early Warning Centre. We gaan steeds eerder en gerichter waarschuwen, omdat weersextremen door klimaatverandering vaker voorkomen. Daarom communiceren we niet alleen wat het weer gaat worden maar ook de gevolgen die het weer kan hebben. Daarnaast geven we adviezen hoe je je kunt voorbereiden op dit gevaarlijke weer. De vorige KNMI-app was een samenwerking met het KMI (België) en MeteoLux (Luxemburg). Ook al liet de huidige app de waarschuwingen zien, het ontwerp van deze app had niet de mogelijkheid om grote wijzigingen door te voeren die passen bij de ontwikkelingen en ambities van het KNMI.
Het belangrijkste onderdeel van de KNMI-app zijn de weerwaarschuwingen. De meldingen voor gevaarlijk weer zijn verbeterd en je krijgt nu ook advies over wat te verwachten en hoe je je kunt voorbereiden op gevaarlijk weer. Ook staan er kaarten in de app waarin KNMI-metingen gecombineerd worden met burgermetingen. Het KNMI is het nationale kennis- en datacentrum voor weer, klimaat en seismologie. Daarom geeft de nieuwe app ook klimaatinformatie bij de weersverwachting en is het mogelijk meldingen te ontvangen voor aardbevingen in Nederland.
De eerste versie is Nederlands, maar de app is ontwikkeld voor meerdere talen. Bij een van de volgende updates zal de app ook in het Engels beschikbaar zijn en in de toekomst willen we meer talen ondersteunen.
The first version will be delivered in Dutch, but the app is designed for multilingual use. Initially the app supports the English language, but we would like to support other languages in the future as well.
Als er ergens in Nederland een waarschuwing geldt (binnen 48 uur), is dat meteen te zien bij het openen van de app. De kaart van Nederland kleurt dan geel, oranje en/of rood. In de linkerbovenhoek is te zien voor welk type weer de waarschuwingen gelden. Klik op de banner onder de kaart voor de weersituatie, advies en voor een overzicht van de regio's en tijden van de waarschuwing(en).
Het is mogelijk een of meerdere plaatsen toe te voegen. Die verschijnen dan op het homescherm bij ‘Mijn weer’. Daar is ook per plaats te zien of er een waarschuwing geldt in die regio (tot 48 uur vooruit). In de weersverwachting van jouw gekozen plaatsen is bovenaan te zien als er een waarschuwing geldt en voor welke periode die geldt.
Als er ergens in Nederland een waarschuwing geldt (binnen 48 uur), is dat meteen te zien bij het openen van de app. De kaart van Nederland kleurt dan geel, oranje en/of rood. In de linkerbovenhoek is te zien voor welke weersituatie de waarschuwingen gelden. Klik op de banner onder de kaart voor de weersituatie, advies en voor een overzicht van de regio's en tijden van de waarschuwing(en).
Op de pagina KNMI waarschuwingen staat uitleg over de kleurcodes en wanneer deze gegeven worden.
We geven waarschuwingen tot 48 uur vooruit. Daarnaast geven we mogelijk gevaarlijk weer aan, maximaal 7 dagen voordat dit kan gebeuren. Dit wordt aangegeven bij de verwachting voor jouw gekozen plaats(en) in de tegel ‘Komende periode’. Klik op de betreffende dag voor meer details over die dag. We adviseren in dit geval de weersverwachting extra in de gaten te houden. Mogelijk gevaarlijk weer kan uiteindelijk overgaan in een code geel, oranje of rood, maar het hoeft niet.
Het is mogelijk een melding te ontvangen bij een weerwaarschuwing specifiek voor jouw regio(‘s). Klik hiervoor rechts bovenin op het tandwieltje. Meldingen voor code rood (in Nederland) en code oranje (in jouw gekozen regio's) staan standaard aan, omdat er dan een grote kans is op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties waarbij de impact groot is. Het is ook mogelijk een melding te ontvangen bij code geel. Dit is een kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die extra aandacht vragen, vooral onderweg.
Het is niet mogelijk enkel code geel aan te zetten en de andere kleurcodes uit. Dus als je code geel meldingen wilt ontvangen, ontvang je ook meldingen voor code oranje. Zo blijf je op de hoogte van de veranderde weersituaties. Je krijgt een melding als het weer extremer wordt, bijvoorbeeld van geel naar oranje.
Je kunt ook de regio's selecteren waarvoor je melding(en) wilt ontvangen.
Het is mogelijk een melding in te stellen bij een aardbeving of seismische activiteit in Nederland. Klik hiervoor rechts bovenin op het tandwieltje. Je ontvangt dan meldingen voor natuurlijke, geïnduceerde (zoals door gaswinning) en overige type bevingen (zoals een explosie in de Noordzee) die zijn gecontroleerd door een seismoloog. Klik op ‘Uitgebreide instellingen’ als je ook een melding wilt ontvangen als deze nog niet gecontroleerd is en/of je enkel voor 1 type beving bericht wilt krijgen.
Je kunt 1 of meerdere plaatsen instellen. Als je de app opent, zie je op het homescherm ‘Mijn weer’. Klik daar op ‘Voeg plaats toe’. Voeg je huidige locatie toe of zoek een plaats door te tikken in het veld. Vanaf de eerste letter ontvang je suggesties. Het is ook mogelijk te zoeken op postcode.
Als je op een plaats drukt, krijg je een voorvertoning te zien. Klik boven op 'Voeg toe' om de plaats toe te voegen aan je homescherm. Je kunt meerdere plaatsen toevoegen.
Via ‘Wijzig’ op het homescherm kun je de volgorde aanpassen en plaatsen verwijderen of toevoegen. Als je je live locatie tegel verwijdert, stoppen wij met het opvragen van je live locatie.
De app is ontworpen voor een veilige omgeving waar er verantwoord wordt omgegaan met je gegevens. We vragen toestemming om je huidige locatie te schatten. Omdat we je locatie benaderen, kan het zijn dit soms een paar kilometer afwijkt van je exacte locatie. Om je privacy te waarborgen vragen we niet om je exacte locatie. Zie ook: privacy. toegankelijkheid en open source.
De uitgebreide verwachtingstekst geeft een algemeen beeld van het weer in het hele land. In de app wordt de weersverwachting per locatie gegeven, dus de uitgebreide tekst staat niet in de app. Dit is wel op onze website te vinden.
Het KNMI meet onder andere temperatuur en neerslag en laat dit zien in de app en op de website. Voor de radarbeelden in de app is het sinds september 2021 niet meer toegestaan hier een vooruitblik aan te koppelen. Bij het bekijken van de neerslagkaart in de app zal de (eventuele) neerslag zichtbaar zijn in het verleden en tot op dat moment. Uren die volgen zijn niet zichtbaar. De app toont op dit moment beperkte informatie, dit is afhankelijk van een wettelijke regeling en zal in 2025 aangepast worden. De internetconsultatie voor de wijziging van de Regeling taken meteorologie en seismologie loopt tot en met 31 januari 2025.
Hoe verder in de toekomst, hoe onzekerder de weersverwachting. Daarom geven we bij vandaag en morgen (tot 48 uur vooruit) weerinformatie per uur voor temperatuur, neerslag en wind en daarna alleen nog per dag. Bij de verwachting voor jouw gekozen plaats(en) vind je in de tegel ‘Komende periode’ alle dagen van vandaag tot en met 7 dagen vooruit. Klik op een dag voor meer details over die dag.
Hoe verder in de toekomst, hoe onzekerder de weersverwachting. Daarom geven we na een week tot 14 dagen in de toekomst alleen informatie over de temperatuur (verwachte maximum en minimum per dag) en neerslag (verwachte aantal millimeter per dag). En er staat een tegel met klimaatinformatie aan de hand van die verwachte temperatuur en een tegel met de tijden van de zonsopkomst- en ondergang.
De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. In de app staat de maximale zonkracht voor heel Nederland als het onbewolkt is. In 2025 zal in de app de zonkracht per locatie worden vermeld.
Tot 48 uur vooruit geven we weerinformatie per uur wind. Bij je gekozen plaats kun je tot 48 uur vooruit scrollen en per uur de windkracht in Beaufort bekijken. Je kunt ook bij Komende periode de detailpagina van vandaag en morgen bekijken: hier vind je ook een grafiek voor wind met zowel windstoten als windsnelheid, beide in kilometer per uur. Ook bevat de app een tegel met de windverwachting over die hele dag: de maximale windstoten in kilometer per uur en de maximale windkracht in Beaufort. In het kompas is de windrichting af te lezen. De gangbare manier van presenteren in de meteorologie is dat het pijltje wijst in de richting waarheen de wind waait. De windrichting wordt altijd benoemd uit de richting waar de wind vandaan komt, maar het pijltje wijst in de richting waar de wind naartoe waait. Dus noordwestenwind wijst naar het zuidoosten. U ziet dat ook bij de weersverwachting op onze website.
Dit getal geeft de kans als percentage (%) aan dat je op die locatie die dag neerlag krijgt. Die neerslag is meestal regen, maar kan ook sneeuw of hagel zijn. Het getal zegt dus niets over de duur van de regen: dat kan 10 minuten zijn of 24 uur. Wel moet er ten minste 0,3 mm neerslag vallen, wat overeenkomt met 0,3 liter per vierkante meter. Voorbeeld: als het neerslagpercentage die dag 10% is, verloopt zo’n dag meestal droog. Bij een neerslagpercentage van 30% is er 'mogelijk’ sprake van neerslag. Een neerslagpercentage van 90% betekent ‘een zeer grote kans’ op neerslag.
Dit geeft aan hoelang de zon schijnt tussen zonsopkomst- en zonsondergang. Dit is onafhankelijk van het moment op de dag dat je deze informatie bekijkt.
In deze onderste tegel zie je de maximum en minimumtemperatuur van die dag vergeleken met wat gemiddeld is voor die tijd van het jaar. Gemiddeld betekent hier langjarig gemiddelde berekend over 1991-2020. Ook lees je wat volgens de KNMI-klimaatscenario's de temperatuur rond 2050 in dat seizoen zal zijn.
Voor vandaag en morgen zijn grafieken met informatie per uur beschikbaar voor temperatuur, neerslag en wind. Boven in de grafiek staat een uitklapmenu waar je kunt wisselen tussen de grafieken voor neerslag, temperatuur en wind. Je kunt met je vinger over de grafiek scrollen om een specifiek tijdstip te bekijken. Boven de grafiek wordt per twee uur de weersomstandigheden aangegeven.
Bovenin de grafiek staat een uitklapmenu waar je kunt wisselen tussen de grafieken voor temperatuur (verwachte maximum en minimum) en neerslag (verwachte aantal millimeter per dag).
De grafieken tonen voor de komende 14 dagen weerinformatie per dag. Deze pluim toont de bandbreedte van de data en laat daarmee de (on)zekerheid zien. Op de horizontale assen staan de daggegevens van 14 dagen vooruit, startende met de datum van vandaag. In de grafiek staan ook de 90% zekerheidsbanden. Bij de temperatuurgrafiek is rood de brandbreedte voor de maximum temperatuur en blauw voor de minimumtemperatuur.
We geven voor vandaag en morgen (tot 48 uur) weerinformatie per uur voor temperatuur, neerslag en wind. Hoe verder in de toekomst, hoe onzekerder de weersverwachting. Daarom vind je voor de rest van de week alleen de weerinformatie over de hele dag, bijvoorbeeld de kans dat het die dag gaat regenen en het aantal zonuren.
Klik op (een van) jouw plaats(en). Als we weer verwachten dat mogelijk gevaarlijk kan zijn, wordt dit aangeven in de tegel met ‘Komende periode’ met een omlijnd icoon van het betreffende weerfenomeen (bijvoorbeeld een windvaan bij windstoten). Klik op die dag voor meer informatie. We adviseren in dit geval de weersverwachting extra in de gaten te houden. Mogelijk gevaarlijk weer kan uiteindelijk overgaan in een code geel, oranje of rood, maar het hoeft niet.
De achtergrond van je gekozen plaats geeft een beeld van het weer op dat moment: bijvoorbeeld een zonnige dag of een sombere dag. Deze verwachting is gebaseerd op modelinformatie, in de toekomst bekijken of het preciezer is als we dit baseren op een meting.
Er zijn kaarten met metingen van neerslag (de neerslagradar), temperatuur en aardbevingen. De kaarten met temperatuur zijn nu beschikbaar op iOS apparaten, Android volgt deze maand.
De neerslagradar toont de (eventuele) neerslag tot 4 uur in het verleden tot het moment nu. Voor de radarbeelden in de app is het sinds september 2021 niet meer toegestaan hier een vooruitblik aan te koppelen. Uren in de toekomst zijn dus niet zichtbaar. Dit is afhankelijk van een wettelijke regeling en zal naar verwachting begin 2025 aangepast worden.
Deze kaart geeft een beeld van de temperatuur in Nederland. Het KNMI heeft weerstations verspreid over Nederland, die gegevens hebben we in de app gecombineerd met metingen van burgers. Door de kleuren op deze kaart krijg je een algemeen beeld en zie je temperatuurverschillen tussen plaatsen in Nederland. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat het vaak warmer is in de stad. In een volgende versie van de app zullen ook de exacte temperatuurwaarden te zien zijn. En voegen we meer kaarten toe, voor wind en luchtvochtigheid.
Hier worden de aardbevingen getoond die we in de afgelopen 7 dagen hebben gemeten. Meer details van de beving zijn te vinden via een link naar onze website.
De vorige app was een samenwerking met onze Belgische collega’s van het KMI. Die functionaliteit hadden we van hen overgenomen maar werd in Nederland nauwelijks gebruikt. Voor de nieuwe app hebben we andere keuzes gemaakt, zo zijn er kaarten te vinden (nu nog enkel voor temperatuur) waarin metingen van onze automatische weerstations worden gecombineerd met burgermetingen.
De app is ontworpen voor een veilige omgeving waar er verantwoord wordt omgegaan met je gegevens. We vragen toestemming om je huidige locatie te schatten. Omdat we je locatie benaderen, kan het zijn dit soms een paar kilometer afwijkt van je exacte locatie. Om je privacy te waarborgen vragen we niet om je exacte locatie.
We vragen niet je exacte locatie op, maar wel een geschatte locatie binnen een straal van een paar kilometer. Het is niet verplicht toe te staan dat het KNMI jouw (geschatte) locatie gebruikt. Je kunt zelf aangeven of je dit wilt. Als je de app wilt gebruiken zonder je locatie aan te geven, kun je zelf een plaats toevoegen.
Iedereen heeft het recht om gelijkwaardige toegang te krijgen tot alle openbare digitale informatie en dienstverlening. Dat geldt dus ook voor mensen met een beperking. Nederlandse overheidswebsites en -apps moeten daarom verplicht toegankelijk worden gemaakt. De KNMI-app voldoet aan deze regels voor toegankelijke apps. Zo kan iedereen de app gebruiken. Meer informatie is te vinden op digitoegankelijk.nl
Open source betekent dat de broncode van de app vrij beschikbaar is. Iedereen kan de broncode lezen, aanpassen en verspreiden. Opensourcesoftware is belangrijk voor meer openheid in ICT-systemen van de Rijksoverheid. De broncode van de KNMI-app komt in 2025 beschikbaar.
De app is ontworpen voor verschillende apparaten zoals smartphones en tablets, zowel voor iOS als Android systemen.