Tropomi satelliet
©KNMI/ESA
Uitleg over

Tropomi

Tropomi is een satellietinstrument van Nederlandse makelij dat nauwkeuriger dan ooit de luchtkwaliteit onderzoekt. Veelgestelde vragen over Tropomi.

Wat is Tropomi?

Tropomi is een satellietinstrument dat wereldwijd en nauwkeuriger dan ooit de luchtkwaliteit onderzoekt. Tropomi doet 100 minuten over een baan om de aarde en brengt op 824 kilometer hoogte de hele aardse atmosfeer in één dag volledig in kaart. Op 13 oktober 2017 werd Tropomi gelanceerd. De wetenschappelijke leiding is in handen van het KNMI.

Waar staat de naam Tropomi voor?

Tropomi staat voor TROPOspheric Monitoring Instrument. Kortweg: een satellietinstrument dat metingen verricht aan de onderste laag van onze dampkring: de troposfeer.

Wat ziet Tropomi allemaal?

Het satellietinstrument Tropomi kijkt dag in dag uit naar de atmosfeer van onze aarde met betere camera’s dan ooit tevoren. Tropomi heeft vier detectoren die samen golflengtes in het infrarood, zichtbaar licht en ultraviolet kunnen waarnemen. Zo ziet het instrument de belangrijkste bestanddelen van de dampkring, waaronder ozon, stikstofdioxide (NO2), zwaveldioxide (SO2), koolmonoxide (CO), methaan (CH4), formaldehyde (HCHO) en fijnstof/aërosolen.

Benieuwd hoe de beelden van Tropomi eruit zien? Volg KNMI op Instagram en kijk door de ogen van Tropomi naar de wereld.

Hoe nauwkeurig zijn de meetgegevens van Tropomi?

De detector van Tropomi maakt elke seconde een beeld van de aarde, terwijl die onder hem door glijdt. De volledige detector heeft een beeldvlak van 2.600 bij 7 kilometer. Elke pixel op de detector bestrijkt een stukje aardoppervlak van ongeveer 5 bij 5 kilometer. Tropomi kan dus de luchtkwaliteit beoordelen op het niveau van steden.

Waarom bouwt Nederland Tropomi?

In luchtkwaliteit- en klimaatonderzoek zijn twee dingen ongelooflijk belangrijk: het verzamelen van gegevens met de beste kwaliteit én het verzamelen van gegevens over een langere periode. Alleen op deze manier kunnen wetenschappers veranderingen in het klimaat en in de luchtkwaliteit waarnemen. Tropomi bouwt voort op de succesvolle Nederlandse satellietinstrumenten SCIAMACHY en OMI. Zo zijn we ook in de toekomst verzekerd van de beste wetenschappelijke gegevens om klimaatonderzoek mee te doen en beleid op te baseren.

Waarom is Tropomi maatschappelijk relevant?

Tropomi helpt bij het beantwoorden van prangende vragen voor Nederland. Ons land ligt voor een groot deel onder de zeespiegel. Willen we droge voeten houden, dan moeten we weten hoe het klimaat zich ontwikkelt en welke maatregelen we kunnen nemen tegen klimaatverandering. Daarnaast brengt luchtvervuiling gezondheidsrisico’s met zich mee. Alleen als we de oorsprong van deze vervuiling kennen, kunnen we maatregelen nemen.

Op welke satelliet vliegt Tropomi?

Op de Sentinel-5 precursor. Deze ESA-satelliet slaat een brug tussen twee satellietmissies in het verleden (Envisat, EOS Aura) en één in de toekomst (Sentinel-5). De missie zorgt voor continuïteit in het verzamelen van aardobservatiegegevens. Zonder Sentinel-5 precursor zou er een gat van enkele jaren vallen in de waarneming van gassen in de troposfeer.

Waar vliegt Tropomi op dit moment? Dat en meer kun je zien met de Tropomi orbit tracker en teller. 

Vanaf welke plek verzamelt Tropomi gegevens?

Het meetinstrument Tropomi draait in een polaire baan rond de aarde, op 824 kilometer boven het oppervlak. Dankzij deze baan is het instrument in staat om de hele aardse atmosfeer in één dag helemaal in kaart te brengen, elke dag weer.

Wat kost Tropomi?

De ontwikkeling kostte zes jaar en bijna 80 miljoen euro. 

Wie heeft Tropomi ontwikkeld?

Tropomi is een samenwerking tussen Airbus DS-NL, KNMI, SRON en TNO, in opdracht van het NSO en ESA. Airbus DS-NL is hoofdaannemer voor de bouw van het instrument. De wetenschappelijke leiding is in handen van het KNMI en SRON. Tropomi wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Wie beheert de data en doet er onderzoek naar?

Het KNMI is hoofdonderzoeker voor Tropomi en daarmee ook verantwoordelijk voor de aansturing van het instrument en voor de kwaliteit van de data. 

Meer uitleg over

  • Dobson eenheid

    Dobson eenheden

    De dikte van de ozonlaag wordt uitgerukt in eenheden Dobson. Deze eenheid geeft aan hoeveel ozon er in de lucht aanwezig is boven een bepaald punt op aarde.
  • Atmosfeer (Bron: Wikipedia)

    Dampkring

    De dampkring, of atmosfeer, is een dunne deken van lucht om de aarde. De dampkring is opgebouwd uit vier lagen: troposfeer, stratosfeer, mesosfeer en de ionosfeer.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over