zon in juni
Bron: Jannes Wiersema
Uitleg over

Zonnig

Aan zee zijn het voorjaar en de zomer vaak zonniger dan het binnenland. Soms schijnt de zon aan de kust in één enkele maand 100 uur langer dan in het binnenland.

Zonnig aan zee

Aan zee zijn het voorjaar en de zomer zonniger dan het binnenland. Dat komt door temperatuurverschillen tussen het kustgebied en het binnenland. Langs de Hollandse kust en in het Waddengebied schijnt de zon in de drie voorjaarsmaanden samen gemiddeld zo'n 100 uur langer dan in oostelijk Nederland. Ook in de drie zomermaanden bedraagt dat verschil gemiddeld ongeveer 100 uur. Onder bepaalde omstandigheden kan de zon aan de kust alleen al in één enkele maand 100 uur langer te zien zijn dan in het binnenland.

Verloop zonuren in een jaar

Gemiddeld over het hele land neemt het aantal zonuren in de loop van het jaar toe van 61 uur in januari tot 85 uur in februari, 124 uur in maart en 177 uur in april. Dit komt doordat de dagen langer worden en het overheersende weertype verandert gedurende het jaar. Normaal is eind mei, begin juni de zonnigste periode van het jaar. Daarna ontstaan er door de grotere warmte landinwaarts gemakkelijk stapelwolken, waardoor het hartje zomer in het algemeen iets minder zonnig is dan aan het eind van het voorjaar. In het najaar en de winter kan het dagen achtereen grijs zijn. Januari telt normaal (landelijk gemiddeld over het tijdvak 1981-2010) elf zonloze dagen, februari zeven, maart vijf en mei nog maar twee dagen zonder zon.

Mei zonnigste maand

Mei is normaal de zonnigste maand met gemiddeld over het hele land 212 uur zon. Dat is 43 procent van de maximaal mogelijke tijd voor de zonneschijnduur. De maanden juni en juli doen daar met achtereenvolgens 199 en 211 zonuren niet voor onder. In uitzonderlijke periodes in voorjaar of zomer kan de zon wel 300 tot 340 uur in een maand schijnen.

Kenmerkend voor het voorjaar zijn periodes waarin de zon dagen achtereen, soms langer dan een week, zeer intensief schijnt. Zo is langs onze kust eind april 1984 in tien dagen 119 uren zon geregistreerd, ongeveer het maximaal haalbare aantal zonuren voor die tijd van het jaar.

Meer uitleg over

  • felle zon in een strakblauwe lucht

    Warmste jaren

    Vrijwel alle jaren uit de top 10 van de warmste sinds 1901 stammen uit de laatste twee decennia. Negen van de tien warmste jaren met een gemiddelde temperatuur tussen 10,9 en 11,7 graden dateren uit de periode sinds 1999.
  • Molen bij mooi weer (Bron: Jannes Wiersema)

    Mooi-weerdagen

    Mooi weer is subjectief. Voor een zeiler moet het waaien, een fietser houdt juist niet van tegenwind en aan het strand willen we zon en aangename warmte.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over