Oktober 2002

Vrij koud, aan de zonnige kant en gemiddeld over het land de normale hoeveelheid neerslag

De gemiddelde temperatuur in De Bilt bedroeg 9,5 °C tegen 10,3 °C normaal. Hiermee is oktober de eerste maand van het jaar waarin de gemiddelde temperatuur onder het langjarig gemiddelde bleef.
De maand ging echter van start met twee fraaie nazomer dagen.

In De Bilt werd op de eerste nog een warme dag genoteerd (max. temperatuur tenminste 20,0 °C). Normaal telt oktober twee warme dagen. De landelijk hoogste temperatuur, 22,5 °C, werd gemeten in Woensdrecht op 2 oktober. Daarna volgde een lang tijdvak met overheersende noord- tot ooststromingen waarbij vaak vrij koude lucht werd aangevoerd. In de nacht van 7 op 8 oktober kwam het in het noordoosten van het land voor het eerst na de zomer op uitgebreide schaal tot vorst. De landelijk laagste temperatuur, -3,0 °C, werd die nacht geregistreerd in Eelde. Niet eerder was het op dat KNMI-station sinds het begin der metingen in 1906 zo vroeg in het najaar zo koud. In De Bilt kwam het niet tot vorst. Normaal telt oktober er één vorstdag (minimum temperatuur kleiner dan 0,0 °C). Met name 12 oktober was een koude dag; in een groot deel van het land bleef het kwik bij ca. 7 – 8 °C steken, terwijl ca. 16 °C normaal is.
Vanaf de 21e lagen de temperaturen weer rond of iets boven het langjarig gemiddelde.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 82 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 78 mm, viel vrijwel de normale hoeveelheid neerslag. Het natst was het in een brede strook van Noord-Holland naar Gelderland en in het uiterste noorden van het land. Van de KNMI-stations was Wijk aan Zee het natst met 116 mm neerslag.

In delen van Zeeland, Brabant en Limburg viel de minste neerslag; op het KNMI-station Westdorpe slechts 55 mm. In De Bilt viel 91 mm tegen normaal 77 mm.
27 oktober was een natte dag met gemiddeld over het land 13 mm neerslag. Op die dag trok een zware storm over het land. Het hoogste uurgemidelde van de wind bedroeg 28 m/sec (10 Beaufort, 101 km/uur) in Vlissingen en in IJmuiden. In het hele gehele land kwamen zeer zware windstoten voor van ca. 28 tot 35 m/s (ca. 100 tot 125 km/uur); in de westelijke kustprovincies tot ca. 39 m/s (ca. 140 km/uur). In Vlissingen werd een stoot van 41 m/s (148 km/uur) geregistreerd. Gemiddeld over het land was dit de zwaarste storm in ruim 12 jaar. De storm staat op de zesde plaats in de rij van zware stormen vanaf 1970. Op de eerste plaats staat de storm van 25 januari 1990. De storm, waarvoor door het KNMI met een weeralarm werd gewaarschuwd, richtte grote schade aan en ontwrichtte het openbare leven. Vier mensen kwamen om het leven.
Op 16 oktober veroorzaakten zeer zware windstoten aanzienlijke schade in de omgeving van het Limburgse Nuth.

De maand was aan de zonnige kant met landelijk gemiddeld 114 zonuren tegen een langjarig gemiddelde van 105 uren. Van de KNMI-stations was Hoogeveen het zonnigst met 138 zonuren; het somberst was het in Maastricht met slechts ca. 96 uren zonneschijn. In De Bilt scheen de zon 122 uren tegen normaal 106. Op vijf dagen liet de zon er zich niet zien, precies het normale aantal.
 

Vorig jaar oktober bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 14,2 C, de hoeveelheid neerslag 41 mm en het aantal zonuren 119.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 – 2000

De Bilt, 1 november 2002 – nr 13 (Rob Sluijter)