Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,5 °C tegen een langjarig gemiddelde van 4,0 °C eindigde december op de vierde plaats in de rij van zachtste decembermaanden sinds 1901. Op de eerste plaats in deze lijst staat december 1974 met een gemiddelde temperatuur van 7,3 °C. De afwijking van de temperatuur ten opzichte van het langjarige gemiddelde was in het noorden van het land beduidend groter dan in het zuiden. Zowel in Den Helder als in Eelde was december met 7,7 °C, respectievelijk 6,7 °C de zachtste decembermaand sinds het begin van de metingen daar in 1906. De oude records stonden ook hier op naam van december 1974, in Den Helder met 7,3 °C en in Eelde met 6,5 °C.
De eerste helft van de maand werd het weer bepaald door depressies. Het was wisselvallig en zeer zacht voor de tijd van het jaar. De temperatuur lag op de meeste dagen gedurende dit tijdvak 4 tot 6 °C boven het langjarige gemiddelde. De landelijk hoogste temperatuur, 16,0 °C, werd gemeten op 5 december in Ell (Limburg).
Op 10 december kwam het in De Bilt voor het eerst na de zomer tot vorst. Sinds 1901 kwam de vorst In slechts twee jaren nog later, in 1970 op 11 december en in 2000 op 17 december. In andere delen van het land duurde het tot 18 of zelfs 26 december voordat het voor het eerst tot vorst kwam.
De tweede helft van de maand was het lange tijd rustig, droog en somber onder regie van een krachtig hogedrukgebied boven onze omgeving. De temperatuur, die vanaf september vrijwel continue boven het langjarige gemiddelde had gelegen, daalde hierbij tot waarden die normaler waren voor de tijd van het jaar. Aan het einde van de maand werd het weer zacht, winderig en wisselvallig.
Uiteindelijk werden er in De Bilt vijf vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) genoteerd tegen normaal 12. De landelijk laagste temperatuur, -4,5, °C werd op 20 december geregistreerd in Volkel. IJsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) kwamen deze december in De Bilt niet voor, het normale aantal bedraagt er twee.
Gemiddeld over het land viel met 80 mm neerslag vrijwel de normale hoeveelheid van 79 mm. De meeste neerslag viel in het westen van het land en op de Veluwe. Op het KNMI-station Wijk aan Zee viel de meeste neerslag: 108 mm. In Lauwersoog viel met 56 mm de minste regen. In De Bilt werd 75 mm geregistreerd tegen 77 mm normaal.
Het grootste deel van de maandsom neerslag viel in het tijdvak van 1 tot en met 17 december. Daarna bleef het tot en met de 27e zo goed als droog. Tijdens de laatste dagen van de maand viel weer regelmatig regen. Natte dagen met landelijk bezien ruim 10 mm waren 7 en 8 december. Op beide dagen kwamen ook zware windstoten voor, op de 7e voornamelijk in het noorden, op de 8e in het zuidoosten van het land. Op 30 december veroorzaakte een randstoring in het kustgebied korte tijd storm (9 Beaufort). In het hele land veroorzaakten (zeer) zware windstoten overlast.
De neerslag viel deze wintermaand in de vorm van regen, sneeuw werd niet waargenomen.
Met gemiddeld over het land 45 uren zon had december vrijwel het normale aantal zonuren van 43. De zon scheen het meest in het zuidwestelijk deel van het land.Vlissingen en Cabauw registreerden 49 zonuren. In Lauwersoog was het met 30 zonuren het somberst. In De Bilt werden 47 zonuren geregistreerd tegen normaal 44.
Landelijk bezien zeer zonnige dagen kwamen dit jaar niet voor. Bovendien was van 20 tot en met 28 december, 9 dagen, de zon in delen van het land in haar geheel niet te zien.
Vorig jaar december bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 4,0 °C, de hoeveelheid neerslag 57 mm en het aantal zonuren 64.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 - 2000
De Bilt, 2 januari 2007 - rob sluijter.