Juni 2006

Warm, gemiddeld over het land zeer droog en zeer zonnig

Oosten van het land uitzonderlijk droog

Met in De Bilt een gemiddelde maandtemperatuur van 16,7 °C tegen 15,2 °C normaal was juni warm.
De maand ging koel van start waarbij tot en met de 8e nog regelmatig vorst aan de grond werd geregistreerd. In de vroege ochtend van 2 juni daalde de temperatuur in Woensdrecht tot 1,7 °C, de landelijk laagste temperatuur deze maand.

Daarna bracht een krachtig hogedrukgebied zeer zonnig en zeer warm weer. Van 9 tot en met 13 juni werd het in een groot deel van het land iedere dag zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger). Op 11, 12 en 13 juni werd het lokaal zelfs tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). In De Bilt kwam het tot twee tropische dagen. De landelijk hoogste temperatuur, 33,3 °C, werd op de 13e geregistreerd in Ell (Limburg).
De tweede helft van de maand was licht wisselvallig waarbij korte warme tijdvakken werden afgewisseld door dagen met temperaturen rond het langjarig gemiddelde. Over de hele maand werden in De Bilt 18 warme (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) en acht zomerse dagen geteld. Normaal zijn dat er 12, respectievelijk vier. 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 28 mm tegen een langjarig gemiddelde van 71 mm was juni zeer droog. In het oosten van het land was juni uitzonderlijk droog; op veel plaatsen viel minder dan 10 mm. Sinds 1901 is het slechts drie keer eerder voorgekomen dat over een dergelijk groot gebied zo weinig neerslag viel, voor het laatst in 1988. Van de KNMI-stations was Twenthe het droogst met 5 mm. 
In de westelijke helft van het land viel in het algemeen wat meer regen, vaak 20 tot 40 mm. De Kooy was het natste KNMI-station met 90 mm. In De Bilt werd 18 mm geregistreerd tegen 72 mm normaal. Daarmee eindigde juni daar op de vierde plaats in de rij van droogste junimaanden sinds 1901. Het verschil met de nummer één van die lijst, juni 1939, is klein; toen werd er 15 mm afgetapt.
Op verschillende plaatsen in ons land viel de eerste 13 dagen van de maand geen druppel regen. Het grootste deel van de neerslag viel deze maand op de 25e en 26e . Een depressie bracht in de westelijke helft vooral aanhoudende regen, in het midden en oosten onweersbuien. De buien brachten zeer lokaal tot ca. 50 mm in korte tijd met soms wateroverlast tot gevolg. In De Kooy bleef na langdurige regen 55 mm achter in de regenmeter. 

Juni was een zeer zonnige maand met gemiddeld over het land 254 zonuren tegen normaal 192. Met name het hoogzomerse tijdvak verliep uitermate zonnig. Van 8 tot en met 13 juni scheen de zon iedere dag vrijwel ononderbroken. Ook het einde van de maand verliep fraai.
De zon was het meest te zien in het zuidwesten van het land. Van de KNMI-stations was Vlissingen het zonnigst met 272 zonuren. De verschillen in het aantal zonuren over het land waren deze maand niet groot. Op het somberste KNMI-station, Deelen, werden nog altijd 231 zonuren geregistreerd. In De Bilt scheen de zon 246 uren tegen 187 uren normaal. 

Vorig jaar bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 16,8 °C, de hoeveelheid neerslag 52 mm en het aantal zonuren 242.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 3 juli 2006 - rob sluijter