Mei had dit jaar twee totaal verschillende gezichten. De eerste helft van de maand was onder invloed van een standvastig hogedrukgebied zeer zonnig, droog en zeer warm. Daarna maakten depressies de dienst uit en was het uitermate wisselvallig en somber. Uiteindelijk eindigde mei in De Bilt met een gemiddelde temperatuur van 14,5 °C tegen normaal 12,7 °C op de zevende plaats in de rij van warmste meimaanden sinds 1901. Op de eerste plaats in deze rij staat mei 1992 met een gemiddelde temperatuur van 15,6 °C.[Grafiek temperatuurverloop De Bilt]
De eerste tien dagen van mei (decade I) eindigden in De Bilt met een gemiddelde temperatuur van 16,9 °C samen met 1990 zelfs op een gedeelde eerste plaats in de rij van warmste overeenkomstige tijdvakken sinds 1901. Ook op andere KNMI-stations in het midden en noorden van het land bleek de eerste decade de warmste in de complete meetreeks. In het zuidwesten viel het weer tijdens het fraaie tijdvak soms wat tegen doordat storingen juist tot hier konden doordringen.
In totaal werden in De Bilt in mei 14 warme dagen geregistreerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) tegen negen normaal, waarvan 11 aaneengesloten tussen 3 en 13 mei. Zes dagen verliepen er zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) tegen een langjarige gemiddelde van drie.
De landelijk hoogste temperatuur werd op 4 mei genoteerd in Wijk aan Zee: 27,9 °C. De landelijk laagste temperatuur was -0,1 °C in Hoogeveen. Deze temperatuur werd bereikt in de vroege ochtend van 1 mei.
Met gemiddeld over het land 84 mm neerslag tegen normaal 57 mm was mei nat. De eerste helft van de maand verliep zeer droog. Van 2 tot en met 16 mei viel landelijk gemiddeld slechts 2 mm neerslag, op sommige plaatsen bleef het in dit tijdvak zelfs geheel droog. In combinatie met de vele zonneschijn, hoge temperatuur en aanvoer van vaak zeer droge lucht droogde de grond snel uit.
De tweede helft van de maand viel er op alle dagen neerslag, soms langdurig. De neerslagduur bleek in De Bilt in de laatste decade met 43 uren goed voor een derde plaats in de rij van natste overeenkomstige tijdvakken sinds 1901. In de hele maand regende het uiteindelijk 74 uren; slechts drie keer werd sinds 1901 een langere duur geregistreerd, het meest in 1983 met 120 uren.
Soms ging het om zware buien, vergezeld van onweer en zware windstoten. Op 21 mei veroorzaakte een windhoos schade in Noordwijkerhout .
Het natst was mei in het zuiden van het land, het droogst in het noordwesten. Van de KNMI-stations was Hoek van Holland het natst met 113 mm, De Kooy het droogst met 42 mm. In De Bilt viel 90 mm tegen normaal 62 mm.
De zon was gemiddeld over het land 199 uren te zien tegen normaal 209. Vooral de eerste decade van de maand scheen de zon veelvuldig, landelijk gemiddeld 89 uren tegen normaal 62. In het noorden van het land werden toen op diverse stations ruim 110 uren zonneschijn geregistreerd. De eerste decade van mei bleek in Leeuwarden met 113 zonuren zelfs de zonnigste van de gehele meetreeks die in 1955 aanving. In schril contrast hiermee stond de laatste decade van de maand (dag 21 tot en met 31); deze was somber met landelijk gemiddeld slechts 46 uren zon tegen normaal 74.
De hele maand mei was het zonnigst in het Waddengebied met op het KNMI-station Terschelling 246 uren zonneschijn. Het zuiden moest het dit jaar met de minste zon doen: Westdorpe kwam niet verder dan 164 zonuren. In De Bilt werden 196 uren zonneschijn geregistreerd tegen normaal 204.
Vorig jaar mei bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 12,6 °C, het aantal uren zonneschijn 221 en de neerslagsom 54 mm.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000
De Bilt, 1 juni 2006 - rob sluijter